Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FedEx съди правителството на САЩ за неправомерно блокиране на доставките за "Хуавей"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След проблеми в последно време с доставки за компанията "Хуавей" (Huawei), голямата спедиторска корпорация FedEx заведе в понеделник съдебно дело срещу Министерството на търговията на САЩ в опит да спре американското правителство да изиска от водещата куриерска и транспортна фирма да налага репресии спрямо китайския производител на телекомуникационно оборудване, съобщават "Уолстрийт джърнъл" и агенция Nikkei.

В делото, заведено във Федерален съд във Вашингтон, се твърди, че последните правила за ограничаване на износа на Министерството на търговията на САЩ принуждават FedEx да контролира милиони пакети, които компанията ежедневно доставя, за да се гарантира, че не се изнасят забранени стоки за "Хуавей". FedEx твърди, че това е задача, която е юридически и логистично невъзможна.

"FedEx е транспортна компания, а не правоприлагаща агенция", се казва в изявление на голямата американска компанията.

Говорител на Министерството на търговията заяви, че все още не е разгледана жалбата на FedEx, но агенцията възнамерява да защити ролята си за американската национална сигурност.

Новината идва дни, след като китайските власти започнаха разследване срещу компанията FedEx за предполагаема злоупотреба с документи и пратки, свързани с "Хуавей".

Технологичният гигант "Хуавей" също заведе дело срещу Министерството на търговията на САЩ за изземване на оборудване, което трябваше да бъде върнато в Китай.

Всички това става факт, след като през миналия месец Вашингтон постави "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с компании, представляващи заплаха за националната сигурност, забранявайки на американските фирми да им продават свое оборудване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени