Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни имена на танца идват в Пловдив през септември

В програмата на One dance week са включени 22 спектакъла от 14 държави

5
Кадър от шоу на хореографа Шарон Еял
Снимка: Francois Guillot

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс - ONE DANCE WEEK събира на една сцена световни звезди на танцовото изкуство в Пловдив. Официалното откриване ще бъде на 20 септември с участието на  артисти от Белгия и на спектакъла "ДЕТЕ" на Peeping Tom. Поради големия интерес, белгийската танцова компания ще представи спектакъла си и на 21 септември 2019. "ДЕТЕ" е последната трета част от семейната трилогия на хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие.

Спектакълът идва в България няколко месеца след световната му премиера в Люксембург.

Програмата и партньорите на дванадесетото издание на феста представиха Асен Асенов от фондация "Едно за култура и изкуства" и Елианна Лилова, директор на фестивала и част от екипа на фондация “Пловдив 2019”.

Фестивалът ще се проведе между 20 септември и 19 октомври на различни локации в Пловдив. В програмата му са включени 22 спектакъла от 14 държави, световни и балкански премиери.

Една от най-големите звезди на световната сцена Шарон Еял пристига  на 5 и 6 октомври и представя "Глава трета: Жестокият път на сърцето". Израелската хореографка гостува у нас с най-новия си спектакъл CHAPTER 3.

Световна премиера ще гледаме в Пловдив на 11 октомври на "Златни илюзии" с българската звеза Биляна Вучкова. Това е пърформанс – инсталация, в която четирима артисти преплитат звук, светлина и движение в едно цяло. Те съграждат свят от художествени образи, вдъхновен от цвят и символика. Светлинната и звукова инсталация на Ханс Питър Кун осигурява основата за диалог между хореографията и танца на Акеми Нагао и Джунко Вада, към които се присъединява звуковата композиция и пърформанс на цигуларката Биляна Вучкова.

Япония се представя със спектакъла "Танцувам, защото не вярвам на думи"  на Каори Ито на 28 септември в Градския дом на културата. Интересното е, че за първи път тази година идват посетители не само от страната, но и от чужбина, например от Италия, каза Асен Асенов, който допълни, че фестивалният туризъм ще се разрива в Пловдив и през 2020 година, когато замислят още световни имена на танца да участват в 13-то издание на фестивала.

Една осъвременена класика "Кармина Бурана" пристига от Унгария на 29 септември в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив. Сегедската компания за съвременен танц създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот. 

ONE DANCE WEEK се организира от фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. Програмата може да се разгледа тук: https://bit.ly/2KDRlmK

Бюджетът за петте уикенда е 1 млн. лева, като от общинската фондация финансирането е 250 000 лева, останалите средства са от фондацията-организатор и от министерствата на културата на България, Полша, Тайван и Япония. Припомням, че фондацията на Асен Асенов получи за три години финансиране от 600 000 лева за изпълнителски изкуства от 2017-та до годината, в която Пловдив е Европейска културна столица.

Кирил Велчев от фондация "Пловдив 2019" каза, че този фестивал се е превърнал в устойчиво събитие, което заслужава подкрепа от тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия