Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сибусиле К‘аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“

Южноафриканската звезда Сибусиле К’аба идва в България за четири афро-джаз концерта по пътя на изгрева в The Bulgarian Sunrise Tour. Шаманът от Претория ще излезе на сцените в София (28 юни), Пловдив (29 юни), Бургас (30 юни) и Варна (1 юли) по покана на радиофестивала „Аларма пънк джаз“ на БНР и Stretch.

Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал в ЮАР. Сайтове твърдят, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и Финландия обаче обръщат внимание на музиката му, за която любимият етикет “афро” е крайно недостатъчен. Тази магия звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща, звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни, звучи като соул, защото е искрена, може би дори е фолк или блус, а познавачите разпознават в нея класическите африкански жанрове масканди и маломбо. Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов – това са ценностите на К`аба, които въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му.

На българските сцени гласът и китарата на Сибусиле К`аба ще бъдат подкрепяни от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на неговия духовен брат Нафтали (Naftali).

The Bulgarian Sunrise Tour:

28 юни (петък), 21:00 ч. – София, „Гьоте-Институт“ (https://epaygo.bg/5423331379

29 юни (събота), 22:00 ч. – Пловдив, „Петното на Роршах“ (https://epaygo.bg/6736162683)

30 юни (неделя), 22:00 ч. – Бургас, Barbossa

1 юли (понеделник), 19:00 ч. – Варна, Studio 21

Билети за концертите София и Пловдив в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия