Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август

До момента са продадени над 4,1 милиона винетки, а приходите от тях са над 244 милиона лева.обяви заместник-регионалният министър Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август, обяви заместник-регионалният министър Николай Нанков. Търговската ѝ експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно, уточни той. Очаква се в обхвата на пътната мрежа, за която ще се плаща, да влизат около 6000 километра – основно автомагистрали и и пътища първи клас, както и частично втори клас. Техническата инфраструктура ще бъде изградена общо за 10 800 километра. 

"На първо място, знаем, че въвеждането на тол системата едното ефективно експлоатиране е от основните приоритети на правителството "Борисов" 3. Успяхме да доведем до финал дълго оспорваната процедура за избор на изпълнител. Срещнахме много трудности при въвеждането на първия компонент – електронната винетка. Убеден съм, че с втория такъв, а именно с тол системата, няма да имаме подобни проблеми. Взели сме необходимите мерки. А отделно от това създадохме необходимата организация за създаване на тол управление".

Нанков каза още, че до момента са продадени над 4,1 милиона винетки, а приходите от тях са над 244 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени