Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските регулатори настояват за повече детайли относно криптовалутата на "Фейсбук"

Представената наскоро от компанията "Фейсбук" собствена криптовалута - "Либра" се изправя пред все по-нарастващ контрол, след като редица европейските централни банкери и регулаторни органи поискаха повече подробности за този проект на социалния медиен гигант.

Висшият финансов регулатор на Великобритания заяви във вторник, че все още няма достатъчно информация, за да се разбере "Либра", добавяйки, че проектът може да бъде много важен за обществената политика и поради това няма да получи лесно разрешение без да има допълнително разкриване на детайли. "Те няма да получат разрешение без това", посочи пред британска парламентарна комисия Андрю Бейли, главен изпълнителен директор на органа за финансово поведение - Financial Conduct Authority (FCA), съобщава Ройтерс.

През миналата седмица "Фейсбук" обяви плановете си да стартира своя криптовалута "Либра" през първата половина на 2020-а година като част от усилията на компанията да се разшири от социалните медии към електронната търговия и цифровите разплащания.

Ройтерс напомня, че криптовалутите остават една от най-слабо регулираните области на финансите, като реакцията на американските и на международните финансови регулатори и монетарни власти относно проекта "Либра" ще има решаващо влияние за перспективите пред новата цифрова валута.

Проектът на "Фейсбук" повиши опасенията сред законодателите в САЩ за неприкосновеността на личния живот и накара европейските централни банкери да поискат надзор, за да се гарантира, че така няма да бъде застрашена финансовата система, или самата "Либра" да се използва при прането на пари.

Комисията за финансови услуги на Конгреса на Съединените щати ще бъде домакин на изслушване по отношение на криптовалутата на "Фейсбук" през следващия месец - само ден, след като се проведе подобно изслушване и пред Сенатската банкова комисия.

Досега глобалните централни банкери се въздържаха до голяма степен от регулация на криптовалутите, като през миналата година те стигнаха до заключение, че пазарът на дигитални валути е твърде малък, за да представляват риск за финансовата система.

Андрю Бейли от FCA заяви, че финансовият регулатор е бил в контакт с "Фейсбук" и че може да се очакват още много ангажименти, докато Доменико Гамалди, който е ръководител на борда, отговарящ за пазарите и за платежните системи към Италианската централна банка, също призова за допълнителна информация.

"Бялата книга, представена от "Фейсбук", би трябвало действително да означава "бяла", но тя няма никаква съществена информация", посочи Гамалди пред конференцията на Crypto Valley в град Цуг, Швейцария.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало пък каза, че "Либра" ще трябва да спазва разпоредбите за борба с изпирането на пари и нейните поддръжници ще трябва да търсят банков лиценз, ако искат да предлагат услуги като например депозити.

Франция използва годишното си председателство на Групата на седемте индустриално развити държави (Г7), за да създаде работна група за справяне с тези проблеми на международно равнище.

Други централни банкери обаче бяха по-оптимистично настроени по отношение на проекта, за който "Фейсбук" успя да привлече досега 28 партньори, включително Mastercard, PayPal и Uber, за да сформират базирана в Женева Асоциация "Либра", която да управлява новата криптовалута.

"Мисля, че това е интересно развитие и аз не съм притеснен", посочи Томас Мозер, който е член на управителния съвет на Швейцарската национална банка. "Те (Фейсбук) ясно показаха, че са готови да играят според правилата, като те са се свързвали с регулаторите", допълни той по време на конференцията Crypto Valley.

Банката за международни разплащания, под чийто чадър са централните банки, пък заяви в неделя, че е необходима по-голяма политическа координация, за да се справи с навлизането във финансовата сфера на големи технологични фирми като "Фейсбук".

Междувременно водещата криптовалута биткойн продължава да поскъпва рязко отчасти в резултат на решението на "Фейсбук" да представи своя криптовалута "Либра" (Libra), тъй като това засилва надеждите сред търговците на дребно, че все повече големи компании ще възприемат идеята за разплащания с криптовалути и че те ще станат все по-достъпни за масова употреба.

След като през изминалия уикенд биткойн успя да поскъпне над важното ниво от $11 000 за пръв път от 15-месеца насам, във вторник водещата дигитална вота вече тества нивото около $ 11 500, поскъпвайки с нови над 3%. По този начин пазарната стойност на биткойн успя да достигне 200 млрд. долара за пръв път от януари 2018-а година насам, след като през миналия декември пазарната му стойност беше за едва 57 млрд. долара, тъй като тогава най-значимата криптовалута поевтиня към $ 3112.

Само в рамките на второто тримесечие биткойн успя да поскъпне със 175%, отбелязвайки вторият си най-здрав растеж през последните пет години, като по-силно поскъпване беше отбелязано единствено през четвъртото тримесечие на 2017-а година, когато биткойн достигна рекорден ценови връх от малко под 20 000 щатски долара.

Графика биткойн / щатски долар

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!