Eмисия новини
от 17.00 часа

Министър Танева: Дебатът по изграждането на национална противоградова защита ще продължи

Земеделският министър прогнозира добра година за зърнената реколта

3
Десислава Танева
Снимка: Стоян Радев

До края на месеца застрахователните компании трябва да дадат становище за компенсациите, които могат да изплатят, ако земеделските производители плащат такса  за функционирането на национална противоградова защита. Това обяви днес министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на жътвената кампания в Сливенско. Тя уточни, че едва след това ще може да се продължи дебата по законопроекта.

Министър Танева бе категорична, че дебатът по изграждането на национална противоградова защита ще продължи и ще се търси консенсус между всички браншови организации.

„Такава е стратегията ни и посоката на работа. Искам само да вметна, че ако съществуваше подобно доброволно внасяне на вноски от земеделските производители в Програмата за развитието на селските райони има мярка „управление на риска.“ 35 милиона евро ще останат неусвоени в този програмен период, защото нямаме подобни бенефициенти“, каза тя.

На 100% са пропаднали 92 хиляди декара земеделски площи от градушките до този момент, съобщи Танева.

„Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките отново ме информира, че ракетите са на свършване и следва да осигурим ресурс допълнително за ракети, тъй като това време продължава, което е рисково. Всяка нощ има провеждани действия. За тези декари както и за трайните насаждения, разбира се, за всички площи, които са поразени, държавата прилага едно подпомагане, компенсиране на една част от разходите“, добави земеделският министър.

Десислава Танева прогнозира добра година за зърнената реколта и даде прогнозни добиви от около 5,4 милиона тона за цялата страна.

„Очакването е поредна добра реколта. Българските зърнопроизводители са едни добри земеделски производители“.

Относно изкупната цена на пшеницата Десислава Танева отговори, че това изцяло зависи от търсенето на борсата.

Галерия

Още от