Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жанет Захариева: 5G мрежата ще реши проблема с пренаселването на градовете

Снимка: dnevnik.bg

В България държавните институции, но и частните телекоми работят, за да може 5G да стане факт. До края на годината трите големи телекома в страната имат готовност да направят първите тестове за това как ще работи 5G. Телекомите очакват, че през 2020 година ще се появят първите места, на които ще функционира 5G мрежата. Мрежите от пето поколение са бъдещият гръбнак на цифровата икономика, посочват експертите. Милиарди устройства ще бъдат свързани по между си и ще обменят информация - в енергетиката, транспорта, финансите, здравеопазването.

Жанет Захариева - съветник на борда на директорите на един от трите телекома посочва, че 5G ще реши проблема с пренаселването на градовете.

„Вие живеете в някое отдалечено населено място. При необходимост може благодарение на тези мрежи да се посъветвате със специалист, който няма как да намерите в това населено място. Детето ви може да присъства на виртуални уроци, за да се подготвя и да кандидатства в училище или университет, който му харесва без да живее в големия град.“

Умните градове дават възможност за по-качествен живот и правилно насочване на средствата от общините за градските услуги например. Свързаността на устройствата, обаче дава възможност за пренасяне на чувствителна за потребителите информация и съществува риск от шпионаж и кражба на данни. Затова до края на юни всяка държава членка на Европейския съюз трябва да извърши национална оценка на риска за инфраструктурата на 5G мрежите.

„Искаме Европа да има обща позиция, защото 5G не е по-високоскоростен интернет. 5G всички сме съгласни, че е централизиране на информация, която вече не минава през сървърите, а през мобилните оператори и там рискът и за конфиденциалността, и за недоброто използване на данните става много по-голям, включително и за шпионаж. Още повече, че в сегашния китайски закон за киберсигурност има задължение за тези фирми да докладват на правителството“, обясни еврокомисарят Мария Габриел.

5G ще дойде на еволюционен принцип, ще стъпи върху една добре изградена мрежа, посочват представителите на телекомите, които са ангажирани с инвестиции в оборудване на мрежите, подобряване на услугите и еднакво покритие за всеки потребител.

„За да имаме добро 4G, ние сме подготвили, проектирали и инвестираме в нашата инфраструктура, така че 5G да дойде като естествена еволюция, а не като нещо, което трябва да разрушим всичко, което сме направили досега и да построим отново“, посочва Владислав Димитров - технически директор в телекомуникационна компания.

Освобождаването на честотите, които в момента се използват за сигурността и отбраната, понижаване на цените за ползването на честотите и строителните разрешителни са трите най-големи проблема пред телекомите обобщава Жанет Захариева.

„Към този момент, на този етап за нас съществено важно е цената на спектъра, който ще вземем, така че да развиваме 5G  мрежите, да допълваме като качество настоящите и да отговаряме на засиления трафик, е изключително важно. Там ние имаме предложение към държавата, които сме обосновали извън това, че има сравнителни характеристики, които показват, че понастоящем спектърът принципно е скъп в сравнение с други държави, но ние показваме в цифри и как намаляването на цената на спектъра ще отключи инвестиции именно в 5G мрежи и в услуги.“

Повече може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени