Eмисия новини
от часа

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през юни до двегодишно дъно

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се влошиха рязко през юни до близо двегодишно дъно, тъй като американците са по-обезпокоени от търговското напрежение с Китай и заявяват, че е по-трудно да си намерят работа, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се понижи през юни до 121,5 пункта от 131,1 пункта през май, достигайки най-ниско ниво от септември 2017-а година, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 130,5 пункта.

"Ескалацията на търговското и тарифното напрежение с Китай от по-рано този месец изглежда навреди на доверието на потребителите", посочи Лин Франко, която е директор на проучването на Conference Board. Тя добави: "Въпреки че индексът остава на относително високо ниво, продължаващата несигурност може да доведе до по-нататъшна волатилност на индекса и в някакъв момент може дори да започне солидно влошаване на потребителското доверие".

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се понижи до 162,6 пункта (едногодишно дъно) от 170,7 пункта през май, докато индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) спадна през юни до 5-годишно дъно от 94,1 пункта спрямо 105,0 пункта през предходния месец.

Отслабването на потребителското доверие е поредно доказателство в последно време за по-бавен растеж на американската икономика и за по-голям бъдещ песимизъм.

Трябва обаче да се има предвид, че проучването беше проведено до 14-ти юни - преди солидното нарастване на пазара на акции на Уолстрийт към нови близо рекордни върхове.

Процентът на потребителите, които определят като "добри" настоящите бизнес условия се понижи през юни до 36,7% от 38,4% месец по-рано, докато процентът на американците, определящи бизнес условията като "лоши", се понижи до 10,9% от 11,7 на сто.

Потребителските нагласи относно бъдещите бизнес условията в краткосрочен план са също по-малко оптимистични през юни, като процентът на анкетираните, които очакват подобряване на условията за бизнес през следващите шест месеца, се понижи до 18,1% от 21,4% при увеличаване до 131% от 8,8% на процента на тези, които прогнозират влошаване на бизнес условията в близко бъдеще.

Индексът на компанията Conference Board, определящ като "трудно" намирането на работа в САЩ, се повиши през юни до 16,4% от 11,8%, докато индексът, определящ като "изобилно" наличието на работни места, се понижи до 44,0% от 45,3 на сто.


Още от