Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на Уолстрийт на фона на геополитически и търговски притеснения сред инвеститорите

Пазарите на акциите на Уолстрийт се оцветиха в червено по време на търговията във вторник с оглед на геополитически и търговски притеснения сред инвеститорите в комбинация със слаби икономически данни от САЩ, като вниманието е насочено към предстоящо по-късно днес изказване на шефа на Фед Джером Пауъл.

Продължаващото нагнетяване на напрежението по оста САЩ-Иран и неизвестността относно хода на търговските преговори между Вашингтон и Пекин преди срещата на двамата президенти Доналд Тръмп и Си Цзинпин провокират понижение и на трите основни американски фондови индекси през първата половина на днешната търговия.

Индексът DJIA се понижава с около 100 пункта (спад с 0,38%), широкият индекс S&P500 - с 0,55%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с близо 1%.

Негативното представяне на Уолстрийт е провокирано и от поредица доста слаби данни, които сякаш потвърждават опасенията за рязко забавяне на растежа на водещата световна икономика. Потребителското доверие в САЩ отслабна силно през юни до близо двегодишно дъно, докато продажбите на нови жилища се понижиха през май с цели 7,8% спрямо април.

Вниманието на инвеститорите обаче е насочено върху предстоящата реч на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл (след 20:00ч. българско време) пред Съвета по външни отношения и на последващите я въпроси и отговори. Участниците на финансовите пазари се надяват Джером Пауъл да даде по-ясен знак относно това кога и с колко Фед би понижил основната американска лихва.

Междувременно президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард отхвърли призивите за агресивно понижаване на федералната фондова лихва с 50 базисни пункта на следващото заседание на централната банка на САЩ през юли. Според него намаляване на федералната фондова лихва с 0,5% би било "прекалено".

Трябва да се има предвид, че именно г-н Булард настоя за намаляване на лихвените ставки на проведеното през миналата седмица заседание на Фед, за да се предпазят Съединените щати от по-голямо забавяне на икономическия растеж и от по-слаба инфлация.

Това негово днешно изказване също допринася за слабото представяне на американските пазари на акции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна