Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че доларът е твърде силен, а еврото е прекалено слабо и смята, че положението може да бъде облекчено, ако Федералният резерв намали лихвените проценти, заяви във вторник високопоставен служител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Пожелалият да говори при условия на анонимност официален представител посочи, че Белият дом не планира да свали председателя на Фед Джером Пауъл, добавяйки, че в консултативната служба на Белия дом съществуват различни мнения относно правомощията на президента да предприеме подобен ход.

Доналд Тръмп често обвинява политиката на Фед, заявявайки, че другите държави използват паричната политика на техните централни банки, за да манипулират техните валута и да получават по този начин предимство на световните пазари.

През миналата седмица той директно обвини шефа на ЕЦБ Марио Драги, че се опитва нечестно да поевтини еврото спрямо долара.

Президентът избра Джером Пауъл да оглави централната банка на САЩ, но многократно и публично го критикува и според различни информации се стреми да го отстрани от неговия пост.

Има обаче различни мнения за това дали Тръмп има властта да премахне Пауъл, посочи източникът на Ройтерс.

Американското длъжностно лице добави, че се очаква Тръмп да интервюира няколко кандидати за останалите свободни места във Фед, след като президентът се върне от предстоящото си пътуване до Япония за участие на срещата на върха на Г-20.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна