Eмисия новини
от 12.00 часа

НС одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет за 2018 г.

| обновено на 26.06.19 в 14:19
В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната
Снимка: БГНЕС

С остра размяна на реплики премина обсъждането в парламента на годишния доклад на дейността на съдилищата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не спести критики на законотворците, за което беше упрекнат в опит за намеса в работата на Народното събрание.

При представянето на  отчета за работата на съдилищата председателят на ВКС Лозан Панов обърна внимание на проблемите, свързани с неравномерното натоварване на съдилищата в страната, липсата на адекватни условия на труд в Съдебната палата и нарече твърденията на министъра на правосъдието, че председателят на съда влияе върху разпределението на делата неистина. Панов отново отправи покана към министър Кирилов:

"Когато му е удобно, в какъвто момент иска, да види как се спазват правилата".

Панов разкритикува депутатите в начина им на тълкуване и интерпретации на две тълкувателни решения. Едното в частта за лимитиране на отговорността на застрахователя за неимуществени вреди и второто, в което в края на миналата година беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за търсене на конфискация. Изказването на председателя на ВКС предизвика острата реакция на Павел Шопов от "Обединени патриоти"

"Всеки да си знае мястото. Това е равносилно на малък конституционен държавен преврат. Административният ръководител на ВКС се грижи за здравето, за чистотата, за чистачките - ти решаваш казуса и нямаш право на мнение, нямаш право на интервюта, нямаш право да излизаш да протестираш".

Лозан Панов отвърна така:

"Смятам, че председателят на ВКС, на ВАС,  главният прокурор са публични личности и те имат право да изразяват мнение".

Въпреки острата размяна на реплики, докладът за дейността на съдилищата бе приет с пълно единодушие.

Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него за 2018 г. Улеснените проверки на декларациите за имущество и интереси бяха отчетени като положителна практика в работата на Инспектората.

В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени предложения за изменения на правилата за оценка на натовареността на съдиите.

В заключение, Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, увери народните представители:

"ВСС ще продължава все така да прави всичко възможно за постигането на целите на съдебната реформа, отстоявайки независимостта на съдебната власт“.

Главният инспектор Теодора Точкова приветства променените разпоредби в Закона за съдебната власт, с които се улесни дейността по проверка на декларациите за имущество и интереси:

„В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации, смятам, че съобразно законовата уредба и липсата на разследващи правомощия, ние ефективно осъществяваме и дейността си по проверките ни за интегритет".

За отчетния период, по предложение на Инспектората, колегиите на ВСС са образували 8 дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказание.


Още от
Висш съдебен съвет

Извънредно заседание на ВСС

публикувано на 22.07.19 в 07:22