Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Мълър се явява на публично изслушване

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор, който оглавяваше разследването за руска намеса в американските избори за президент през 2016-а, ще се яви на публично изслушване. Робърт Мълър ще отговаря на въпроси на законодатели следващия месец. 

По думите на председателите на правната и комисията по разузнаване към Камарата на представителите Мълър ще се яви по време на отворена сесия на 17 юли.

До това се стигна, след като седмици наред демократите преговаряха с Мълър. Председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джералд Надлър и колегата му от комисията по разузнаване Адам Шиф разпространиха новината в съвместно изявление късно във вторник. 

Отделно в писмо до Мълър двамата казват, че "американското общество заслужава да чуе пряко от Вас за разследването Ви и заключенията към него".

Министерство на правосъдието все още не е коментирало новината. 

Изслушването идва на фона на обвинения от демократите и обсъждане на започване на процедура по импйчмънт. Те защитават тезата, че Тръмп отказва да съдейства на водени от Конгреса разследвания. 

Редактирана версия на доклада на Мълър бе оповестена през април. От документа стана ясно, че не е имало съглашателство между кампанията на Тръмп и Русия, но не бе отговорено категорично дали президентът е възпрепятствал правосъдието. 

Самият Тръмп определя разследването като "лов на вещици" и политическо мотивирано действие от демократи, които не са желаели да приемат победата му. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени