Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима от кандидатите за генерален директор на БНР представиха концепциите си пред СЕМ

| обновено на 26.06.19 в 18:31
4
Снимка: Ани Петрова, БНР

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР.

Първи своята концепция представи Светослав Костов. Основните акценти в нея са: привличане на младата аудитория, административна, редакционна и творческа реформа, създаване на регионална радиостанция във Велико Търново и на радиоомбудсман.

„Казвам „оцеляване“. Затова трябва да има реформа именно в тази насока. Ако хората в БНР си мислят, че радиото има още много голямо бъдеще като медия, може би ще ви се стори крайно, но аз виждам края на радиото между 7 и 10 години като аналогово радио. Защото просто поколението, което идва, няма да слуша радио. Все си мисля, че хората са достатъчно адекватни на променящата се медийна среда, работещите в радиото имам предвид, за да можем да седнем и да водим един диалог да постигнем баланс. Защото и те ще бъдат доволни от това, което ще се получи, не само като финанси, но и като продукт“, заяви единият от кандидатите за поста генерален директор на радиото Светослав Костов.

Втори по ред беше Митко Димитров:

“Необходима е сериозна работа по връщането на сринатия рейтинг на обществената медия; възстановяване авторитета на медията като информационен лидер, както и утвърждаване на позициите ѝ в световния поток на новини и на анализи; възраждане на традициите на Радиото като издател и продуцент на съвременни, стойностни музикални и други произведения на изкуството, като осъзнато призвание да създава и съхранява българския интелектуален продукт“.

За смесен модел на финансиране от бюджета и от такси се обяви Валерий Тодоров, според когото трябва да се изготви 10-годишна стратегия за Радиото:

"Смятам, че обществената мисия на БНР трябва да влезе в новия Закон за радиото и телевизията. Активната страна трябва да бъде радиото. Да се направи една 10-годишна програмна стратегия на БНР като обществен доставчик на радиоуслуги. Предлагам да се реанимира диалогът за въвеждане на обществените такси и смятам, че, примерно, 10 лева годишна такса няма да натежат на джоба на данъкоплатеца. Всички ние сме също такива".

На въпрос на председателя на СЕМ София Владимирова голям или малък е бюджетът на радиото сега, Валерий Тодоров отговори, че е "достатъчен".

Във връзка с медийни публикации от последните дни, председателят на СЕМ София Владимирова подчерта по-рано днес:

 „Всички сме свидетели на безпрецедентен натиск върху СЕМ, който намирам за недопустим. Смятам, че БНР заслужава да спечели за свой генерален директор човек достоен, компетентен и професионалист, а не да си извоюва служебна победа по този "нерегламентиран" е най-меката дума, която мога да кажа, начин“. 

За четвъртък са насрочени изслушванията на останалите двама кандидати – Даниела Манолова и настоящия генерален директор на БНР Александър Велев.

Съгласно приетите от СЕМ правила изслушванията на кандидати са публични, ръководят се от председателя на медийния регулатор и се предават директно на интернет страницата на БНР и радио Бинар.

Кандидатите представят концепциите си, след което всеки член на Съвета има право да зададе въпросите си. Предвидена е възможност за въпроси и от представители на БНР. В паузите между изслушванията на отделни кандидати при изразено желание от тяхна страна СЕМ предоставя възможност за въпроси и на останалите присъстващи журналисти.

Съветът за електронни медии ще вземе решението си кой ще бъде генерален директор на общественото радио в петък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия