Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник празнува 90-годишнината от обявяването си за град

| обновено на 26.06.19 в 11:56
Изложба с творби на художници, свързали живота си и работили в Перник, е подредена в най-голямата изложбена зала в града "Любен Гайдаров"
Снимка: Елена Тамакярска

Перник празнува 90-годишнината от обявяването си за град. На 26 юни 1929 година цар Борис Трети издава указ, с който Пернишката селска община е преобразувана в градска. Започналата през 1891 година експлоатацията на каменовъгленния басейн дава силен тласък за развитието на района. Заради мината в Перник се заселва немалка част от тогавашната интелигенция на страната, която пренася европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност. 

"Съдбата на един град се определя от историческото наследство и от стремежа на жителите му към развитие, затова и мотото на днешния юбилей е „Вдъхнови бъдещето”, каза кметът Вяра Церовска. 

Изложба с творби на художници, свързали живота си и работили в Перник, е подредена в най-голямата изложбена зала в града "Любен Гайдаров". Експозицията е от фонда на галерията и е посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град. Представени са 22-ма автори, сред тях патронът на галерията Любен Гайдаров, Стефан Георгов, Митко Панайотов, Владимир Егер, първият уредник на галерията Цани Цанев и др. Изложена е и творба на Васил Бараков, която е посветена на Перник. Платната са 61 – живопис и графика, има и скулптура на Секул Крумов, Христо Песев, Петър Петров. Експозицията ще остане в галерията до края на август. Художествена галерия Перник е създадена през 1958 година и разполага с три изложбени зали. Над 70 са художниците, които в момента живеят и творят в Перник

За юбилея е подготвена богата програма. В нея участват над 500 артисти и представителна гвардейска част, която ще предвожда празничното дефиле. През целия ден ще има концерти, изложби, модно ревю. Ще бъде направена първа копка на второ кръгово кръстовище в квартал „Изток”, ще бъдат раздадени награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!