Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиди очаква консенсус за партийна субсидия 5,50-6 лв. на глас

Александър Сиди
Снимка: БГНЕС

Депутатът Александър Сиди от „Обединени патриоти“ заяви днес пред БНР, че има вероятност партиите да се обединят около размер на партийната субсидия в рамките на 5,50-6 лв. на глас.

„Ще бъде според мен прието и от големите партии – от БСП и от ГЕРБ. Там някъде трябва да се търси разумният компромис. Защото това е горе-долу сумата, с която всяка една партия – било то голяма или малка, би могла да поддържа своята нормална партийна дейност“, каза Сиди в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Надявам се, когато седнем да говорим, да постигнем онзи баланс, който ще даде хем удовлетворение на българските граждани, че субсидията е намалена, защото тя наистина е висока в момента, хем обаче няма да променим драстично политическия живот в страната. Защото преминаването на всяка друга система на финансиране на партиите ще промени драстично политическия живот и това не е добре“, каза депутатът от ВМРО.

Сиди не очаква депутатите от БСП да дойдат на инициираните от „Обединени патриоти“ консултации за субсидиите, след като патриотите не се отзоваха на поканата на социалистите за обсъждане на темата миналата седмица.

„Не отидохме на разговорите на БСП, защото те не предложиха нищо“, каза той. А коментирайки думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че е досегашната работа на управляващата коалиция по финансирането на партиите е „загуба на време“, Сиди каза, че „това надцакване кой коя идея къде я е прочел и представяйки я за своя… трябва да спре и трябва да тръгнем да търсим разумен компромис“.

Според него в скандала със субсидиите има две важни неща.

„Едното е, че БСП влязоха в 44-тото Народно събрание, след като няколко месеца напуснаха работата си и правеха избори и загубиха пак, със скандал, искайки оставката на (финансовия министър Владислав) Горанов. Защитната реакция на (премиера и лидер на ГЕРБ Бойко) Борисов, който току-що бе спечелил със сериозна преднина, бе, че няма да има оставка, и щом искате да си говорим за субсидии – ето ви това решение (намаляване от 11 лв. на 1 лв. на глас), да видим как ще го приемете. Беше предложено на инат“.

„Другото, което стана в този скандал, е че ДПС излязоха, лицемерно според нас, предлагайки наши тези – за намаляване на ДДС, за безплатните детски градини… Това ни подразни, защото ГЕРБ се разбраха с тях да се намали ДДС за книгите и лекарствата срещу подкрепа от ДПС за предложението на ГЕРБ. Това бе причината да поискаме спешно Коалиционен съвет, където Борисов разумно прецени, че партньорът му е „Обединени патриоти“ и е по-добре да вървим в тази посока, отколкото всеки да търси партньори някъде другаде“, каза Сиди и изрази надежда за по-чести такива срещи.

Той посочи, че ВМРО настоява за приемането на предложената от партията Стратегията за интеграция на ромите, която „макар да не е панацея е път в правилната посока“.

Говорейки за поредните сблъсъци между роми в Розино, Сиди изрази надежда за отваряне скоро на полицейско управление там и за намиране на начин поне един от двата клана да бъде разселен, както навремето е боло направено с клана Зрънчеви. „Това е нещото, което може да тушира напрежението. Там ежедневно има война между двата клана и съответно между клановете и останалото население“, каза той.

Цялото интервю с Александър Сиди можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна