Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да изберем идеалния парфюм

Намирането на парфюм, който да искате отново и отново, от който не се уморявате, който веднага да усетите като познат и успокояващ, не е лесна задача. Но има няколко правила, които можете да следвате. Ние от MAKEUP ви представяме една част от тях, за да намерите своя ароматен подпис.

Научете термините

За да се ориентирате сред морето от благоухания, е добре да знаете най-основното. Нотките са три вида - връхни, средни, базови. Връхната е най-силният аромат, който се усеща, когато впръскате уханната течност и избледнява в рамките на 15 минути, като отстъпва място на средната. А тя от своя страна е тялото на парфюма, оставащо за няколко часа. Когато и тя се разсее остават базовите: онези богати, тежки аромати, които се задържат до края на деня.

Така че, ако видите парфюм на рафта (или, да бъдем честни, онлайн), който има връхна нота, която обичате (ванилия!), средни и основни ноти, които не харесвате (рози!), много вероятно е след няколко часа, да заухаете на нещо, което мразите. Или пък обратния случай - ако не понасяте първоначалната нотка, но обичате всичко останало в парфюма, може да го харесате като цяло. Специалистите обаче съветват да не се отказвате твърде бързо, тъй като не отделните бележки са толкова важни, колкото това как всички действат заедно.

Как да направим правилния избор?

1. Опитайте се да забравите хубавата опаковка, готиния дизайнер и идеалния модел или знаменитост, които са лице на ароматната течност за минута. Ние знаем, че това е част от нея и ви кара да се чувствате страхотно, водейки ви към различни асоциации, но избягвайте да бъдете повлияни от маркетингови трикове. Ако се влюбите в аромата, не анализирайте, а просто го вземете. Парфюмът е много специфично нещо, така че, ако е любов от първото вдишване, значи сте намерили своето ухание, което ще ви носи самочувствие и увереност.

2. Изпробвайте. Впръскайте един от любимите си аромати на кожата, оставете го да се успокои и вижте дали в края на деня все още се усеща. Попитайте любимите си хора и чуйте какво ще кажат. Най-важното е да видите дали ще повдигне самочувствието ви и ще ви кара да се чувствате страхотно. Не забравяйте, че това е следата, която оставяте и с която ще ви запомнят.

Създайте си мини колекция аромати

Мерилин Монро е спяла само с Шанел №5 и нищо друго. Години по-късно Кейт Мос се обгражда с поне 5 знаменити парфюма, като всички те изразяват различен имидж и всеки път създават определено настроение. Защото именно ароматът се превръща в подписа на вашия живот. Носите парфюм, който отговаря на настроението ви, затова е напълно нормално да преминавате от един към друг. Никак не е лошо да имате няколко, за да може да залагате на различни в зависимост разположението на духа ви.

Следвайте търговските трикове

- Нанесете парфюма на топлите петна на тялото си: китките, шията, деколтето, зад коленете и глезените. Така парфюмът се смесва със собствените ви натурални масла по-бързо.

- Ако вашият аромат има тенденция да се изпарява твърде бързо, смесете няколко капки с овлажняващ продукт без аромат и нанесете върху цялото тяло.


Горещи теми

Войната в Украйна