Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 младежи ще живеят три седмици при непознати баби в три села

За шеста година сдружение „Фабрика за идеи“ свързва млади градски хора с възрастни в обезлюдяващи села, за да създадат мост между поколенията и нови възможности в местата, в които се провежда инициативата. 12 български села вече посрещнаха своите резиденти. Нови 20 младежи предстои да заживеят при непознати баби за три седмици в селата Синаговци, Неговановци и Кошава във Видинско. Те ще гостуват на възрастните хора от 23 август до 15 септември.

Резидентите трябва да помагат в ежедневната работа на домакините, да документират местните разкази и легенди, да открояват проблемите на селото, както и да предложат решения за тях. Инициативата е озаглавена „Резиденция Баба“. Крайният срок младите хора да се включат в нея е 30 юни.

Основателят на „Резиденция Баба“ Янина Танева обясни пред Радио София, че за каузата се търсят хора, които имат ценностна система и идеали, сила, желание и сърце да бъдат полезни:

Млади хора приемат в сърцето си тези села и започват да упорстват да направят нещо добро за тях, заедно с местните хора. Винаги се учудваме как в началото си мислехме, че физическата помощ ще е това, от което хората най-много имат нужда. Но в крайна сметка, можете да си представите, се оказа, че в едно умиращо село всъщност човешкият контакт е това, което много повече ценят местните хора, отколкото това, че някой може да им помогне физически. Още повече, че младите хора от градовете не са много по-подготвени физически, отколкото възрастните хора в селата. Опитваме се по този начин да насърчим тези млади хора дългосрочно да останат свързани не само със селата, в които са били, но и с темата за съживяването на българските села.

Янина Танева допълни, че на практика тази инициатива помага много повече на младите, които, отивайки в селата, научават много неща за това накъде искат да вървят, за професионалното си развитие, за социалното предприемачество и как могат да бъдат полезни за бъдещето на страната ни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени