Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски технологични компании доставят части на "Хуавей" въпреки забраната на САЩ

Фирми като Micron и Intel са поднови доставките на части за Huawei през последните седмици

Някои американски технически компании са продължили да продават свои продукти за "милиони долари" на "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) и след като администрацията на Доналд Тръмп наложи забрана за такава търговия, включвайки китайският технологичен гигант в т.нар. "черен списък", съобщава в сряда вестник "Ню Йорк Таймс".

Лица, запознати с въпроса, са посочили пред изданието, че фирми като Intel Corp. и Micron Technology Inc. са започнали отново да изпраща техни компоненти за "Хуавей" преди около три седмици.

Според същите източници компаниите използват вратичка, която им позволява да продават продуктите си, стига те да не се произвеждат в САЩ, тъй като самите продукти не се считат за американски.

Наложената от администрацията на Тръмп забрана също така не разрешава да се продават технологични части за бъдещи продукти на "Хуавей", докато оборудване за настоящи продукти на китайската компания могат да се продават до средата на август.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" добавиха, че администрацията на Белия дом е наясно с отношенията на американските технологични компании с "Хуавей", но "официалните американски служители са разделени по въпроса как трябва да се реагира".

Междувременно една от цитираните компании - Micron Technology Inc. представи късно снощи финансови резултати за последното тримесечие, които надхвърлиха значително осредните прогнози на "Уолстрийт", вероятно и в резултат на подновени доставки на части за "Хуавей".

Тримесечната печалба на Micron беше в размер на 840 млн. долара, или 74 цена за една акция, като коригираната печалба достигна $ 1,05 за акция - далеч над прогнозата за печалба в размер на $ 0,79. Трябва обаче да се има предвид, че година по-рано печалбата на силно обвързаната с "Хуавей" американска компания беше в размер на цели 3,82 млрд. долара, или по $ 3,10 за акция.

В същото време приходите (продажбите) на Micron през последното тримесечие се понижиха до 4,79 млрд. долара от 7,8 млрд. долара преди година, но при очаквания на "Уолстрийт" за още по-скромни приходи за 4,7 млрд. долара.

От компанията потвърдиха, че са възобновили някои доставки за Huawei Technologies Co. след като се установило, че това не противоречи с наложената от САЩ забрана.

След представения късно снощи финансов отчет, акциите на Mircon поскъпнаха с над 8% на извънборсовата търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна