Eмисия новини
от 17.00 часа

Баневи са изпратили писма до министъра на правосъдието и омбудсмана заради лошите условия в килиите

| обновено на 26.06.19 в 20:47
Снимка: БГНЕС-архив

Заради лошите условията в арестите близки на задържани се организират за протест, това каза разследваният за пране на пари и данъчни престъпления Николай Банев. Той и съпругата му - Евгения, са под стража от декември миналата година и за положението в килииите са изпратили писма до правосъдния министър и омбудсмана:

“Не може в евросъюзническа България хора да се държат в такива условия. Там са нарушени основни човешки права и то на хора, напълно невинни до доказване на противното. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода, тоалетната е в стаята с три-четири човека, фините прахови частици са смесени с едри прахови частици, мухъл, влага, цялата флора и фауна е там на разположение на арестантите. Добре, че хора като нас имат възможност да полежат в тези нечовешки условия, за да могат да мотивират поне част от институциите да си свършат работата“, коменитира Банев.

Николай Банев коментира условията в арестите в Специализирания наказателен съд, от който поиска по-лека мярка за неотклонение. Съдът отказа искането на Банев.

Мотивите на Банев бяха продължителното му задържане, което Банев и съпругата му – Евгения – също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в Ница в края на октомври. У нас те бяха екстрадирани в началото на декември, от когато на няколко пъти получиха съдебен отказ да излязат на свобода.

Максималният срок за задържане за обвиненията на Баневи – без внесен обвинителен акт, е осем месеца. Прокуратурата ги брои от първото произнасяне на българския специализиран съд, тоест оттогава са изминали малко повече от шест месеца.

Практиката на съда по аналогични шумни казуси от последната година е задържането под стража да продължава почти до максималния законов срок, а има и случаи – като този с алкохолния бос Миню Стайков, когато след изтичането му прокуратурата му повдигна ново обвинение и той продължава да е в ареста.   


Още от