Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Габриел Бабаселеа и солист Людмил Ангелов – директно от зала „България“, 27 юни, 19 часа

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев“

БНР Новини
Людмил Ангелов
Снимка: sofiaphilharmonic.com

В концертния цикъл „Картини от една изложба” на Софийската филхармония бяха представени оркестровите версии от Сергей Горчаков, Александър Розенблат и Лео Фунтек на прочутото творение от Модест Мусоргски (създадено през 1874 г. в памет на художника Виктор Хартман). Тази вечер идва ред на най-популярната транскрипция на клавирния цикъл от Морис Равел, която ще слушате в интерпретацията на младия румънски диригент Габриел Бабаселеа. През 1922 г. с опита, натрупан с оркестрацията на опeрата „Хованщина”, френският композитор прави гениалната си преработка на „Картини от една изложба” за голям симфоничен оркестър. Премиерата ѝ е през същата година в Париж под диригентството на Сергей Кусевицки, който финансира изпълнението и отпечатването на партитурата. Първият запис на грамофонна плоча е през 1930 г. в изпълнение на Бостънския симфоничен оркестър, дирижиран отново от Кусевицки.

Същият оркестър под палката на Карл Мук на 31 декември 1915 г. прави премиерата на Симфонични вариации за пиано и оркестър „Импресии от живота на артиста”. Солист е авторът на творбата - Ернст Шелинг. На големия български пианист Людмил Ангелов дължим първото изпълнение у нас на великолепните вариации по тема на Шелинг. В тях са запечатани с инициали имената на забележителни музиканти, пред които американският пианист и композитор се прекланя – Густав Малер, Игнаций Падаревски, Ханс Пфицнер, Енрике Гранадос, Вилем Менгелберг, Феликс Салмонд, Жорж Лонжи и др. Също Бостънския симфоничен оркестър и неговия диригент Карл Мук, музикални импресии от природни красоти, но и смъртоносния грохот на започналата Първа световна война.

С какво привлича формата Тема с вариации пианиста Людмил Ангелов? „Прекрасна форма, която дава възможност на изпълнителя да разгърне една широка палитра – на първо място от различни емоционални състояния, от различни пианистични похвати. И преди всичко да покаже, според мен, ролята на изпълнителя – както е случаят с Шелинг - от една малка тема от няколко такта да се построи едно голямо внушително монументално произведение”. Между двете части на концерта, в рубриката „Диалози в паузата” с Людмил Ангелов, ще научите още какво предстои в Деветото издание на фестивала „Пиано екстраваганца”, който той създаде през 2011 г. и е негов артистичен директор.

В програмата:
Симфонични вариации за пиано и оркестър „Импресии от живота на артиста” от Ернст Шелинг (първо изпълнение в България) и „Картини от една изложба” от Мусоргски - Равел

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна