Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият британски премиер поема поста на 24 юли

Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания от Даунинг стрийт съобщиха, че премиерът Тереза Мей ще се оттегли от поста и ще предаде властта на нейния наследник след обед на 24 юли. В същия ден нейният приемник – Борис Джонсън или Джереми Хънт – ще бъде повикан от британската кралица и помолен да състави ново правителство.

Така набелязаният график от Тереза Мей означава, че на 24 юли, в деня, в който ще се оттегли от поста, тя ще бъде в Камарата на общините, за да отговаря на редовните въпроси към премиера, след което ще отиде в Бъкингамския дворец, за да информира кралицата за намерението ѝ да напусне.

Едва след това, пак на 24 юли, нейният наследник ще бъде поканен от кралицата да сформира ново правителство на церемония в Бъкингамския дворец. Парламентът би трябвало да бъде разпуснат за лятна ваканция ден по-късно. А това породи загриженост сред много депутати, че може да стане така, че новият премиер да не бъде контролиран от парламента 6 седмици в изключително важен момент за Брекзит.

Някои искат гаранции от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, че от новия премиер ще бъде търсена пълна отговорност до подновяването на работата на депутатите през есента. Опозиционната Лейбъристката партия смята да поиска вот на недоверие на новия премиер още през първия ден от встъпването му в длъжност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени