Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Георгиева: КПКОНПИ действа формално спрямо скандала с евтините жилища

Снимка: БГНЕС

„КПКОНПИ е подходила към скандала с евтините жилища доста повърхностно. Въпреки че решенията изглеждат подробни, фактите са разгледани повърхностно и изолирани един от друг. Те не разглеждат цялата картинка. Търсят се начини с всякакви формулировки, за да се оправдаят обследваните лица, така че обществото да остане с впечатлението, че нищо скандално не се е случило“. Това каза пред БНР правният експерт на Антикорупционния фонд Лора Георгиева. Фондът излезе с коментар по повод прекратяване на проверката от КПКОНПИ за скандала с евтините жилища, придобити от висши политици.

„Председателят на ВКС Лозан Панов се оказва единственият случайно попаднал, или по-скоро неслучайно попаднал, но не на мястото си, в тази група. При него нашето становище е, че няма как да се говори за конфликт на интереси и за корупционни практики. Само по отношение на него Комисията си позволява да дава препоръки по отношение на морал, по отношение на етични измерения, но по отношение на депутатите нищо не казва“, допълни Георгиева в предаването „12+3“.

Лора Георгиева подчерта, че в случая няма оценка на пазарните цени на тези имоти, няма доказателства за произхода на средствата:

„Никакви документи не са събрали, събрали са публично достъпни документи, нотариални актове, обяснения от лицата. Ако по този начин считат, че са си свършили работата, ние не считаме това. Те имат доста повече правомощия, очевидно нямат воля“.

На въпрос дали може да се очакват данни от преписки да излязат в рамките на проверката, която прокуратурата възложи на КПКОНПИ в търсене на престъпления, Георгиева отговори:

„Би следвало. В тези решения Комисията пише, че се самосерзира по медийни публикации. В тях никъде не е записано, че това е проверка, възложена от прокуратурата. Още в началото на скандала прокуратурата излезе със становище, че възлага проверката на КПКОНПИ. По тази проверка, явно тя е някаква отделна, ние досега бяхме с идеята, че е една и съща и че КПКОНПИ в качеството си на мегаорган ще провери не само конфликт на интереси, но и наличието на корупционни практики. За момента не виждаме това нещо да е направено“.

По думите на Лора Георгиева идеята на този орган е да не се занимава с дребни неща, а със съществени проблеми при хора на висши длъжности:

„Но се вижда, че Комисията действа формално. Тя има известни ограничения в закона, но не е направила всичко, което все пак законът ѝ позволява“.

Интервюто с Лора Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени