Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Иванов: Липсва приемственост на политиките за българите в чужбина

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Имаме един голям проблем по отношение на политиките за българите в чужбина и това е липсата на елементарна приемственост, заяви пред БНР от Цюрих Димитър Иванов, координатор на временните обществени съвети на българите в чужбина.

В предаването „Хоризонт до обед“ той коментира подкрепата от президента Румен Радев за създаването на Национален съвет на сънародниците ни зад граница, която той даде на среща с българската общност в Женева. Това предложение идва от временните обществени съвети на българите в чужбина, а създаването на такъв орган е предвидено в Закона за българите в чужбина и в Националната стратегия за българските граждани и историческите общности зад граница.

„Днес ние сме отново на един етап, в който повтаряме стари стъпки, казваме големи думи, какво ще последва от това, нямам представа“, каза Иванов.

„Ние отново чухме в Женева, че отново се споменава стратегията, споменава се, че президентството възнамерява да организира голяма среща с представители на българските общности по света и с представители на институциите, която да бъде импулс, инициатор за лансиране на процеса по създаване на Националния съвет на българите в чужбина“, добави той.

„Дали да бъдем обнадеждени? Не съм много сигурен, защото на практика това е едно дежа вю. През 2012 година вицепрезидентът Маргарита Попова организира такава среща в Брюксел, където отидоха доста български граждани, живеещи в чужбина. Също така имаше 2013 година среща в парламента, където отново беше лансиран този процес. След това стратегията беше приета 2014 г.“

„Непрекъснато се говори за политики за българите в чужбина, а трябва да се говори за политики със българите в чужбина. Липсва елементарна комуникация не само между нас и институциите, а и между самите институции, защото няма един централен орган, който да координира тази комуникация. А този централен орган е точно този Национален съвет“, каза още Димитър Иванов.

Цялото интервю с Димитър Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!