Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Машинният вот е разхищаване на обществения ресурс

Снимка: БГНЕС

„Организацията на машинния вот по време на евровота е разочароваща. 160 машини изобщо не бяха използвани. Това е разхищаване на обществен ресурс. Освен разяснителна кампания, трябва да има и мотивационна кампания, трябва да има селекция на секционните избирателни комисии“. Това каза в предаването „12+3“ изборният наблюдател Стоил Стоилов.

„На експерименталното машинно гласуване, когато бяха зачетени резултатите от 500 машини, процентът на използваните машини от всички гласували е 32%. Сега от анализа на Обществения съвет виждам, че този процент е 25. Цената на глас по време на експерименталното гласуване беше 16 лева и някакви стотинки, сега е постигната цена от 56,62 лева. Няма нито един машинен глас в село Горна Хубавка, например. Още при експерименталното гласуване стана ясно, че машините работят в големите градски центрове, където има много млади хора, където степента на образованост е по-висока“.

Стоил Стоилов прогнозира, че есента ще се сблъскаме с много сериозни предизвикателства:

„Минималният брой бюлетини, които ще се превъртят на една машина, са три – кмет на община, кмет на населено място и общински съвет. В София, където ще се избират и кметове на съставните населени места на голямата община, ще бъдат пет“.

Интервюто със Стоил Стоилов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени