Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Жалко, че вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев стават ябълка на раздора

Захариева: Изявлението на президента на Северна Македония за Гоце Делчев беше немислимо преди няколко години

| обновено на 26.06.19 в 20:38
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

България очаква от съвместната историческа комисия да постигне съгласие за промяна в учебниците по история на Северна Македония, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Премиерът Бойко Борисов, който откри Пловдивския икономически форум, изтъкна, че герои като Гоце Делчев трябва да обединяват двете страни.

Според премиера Борисов, решенията на комисията са гаранция за спазването на договора за добросъседство, а и така България ще продължи да подкрепя Северна Македония за членството ѝ не само в НАТО, но и в Европейския съюз.

"Нашият герой Гоце Делчев стана като повод за коментари във всички посоки. А то дори, ако погледнем, е жалко! Защо? Защото това е един български герой, който е желал, който се е жертвал, заложил всичко за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, който е по народност аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба, а след това е загинал в трета страна и вместо тези герои, със своята саможертва, да ни правят горди всички, да ни обединяват и да ни правят по-силни, стават ябълка на раздора. Не мога да ги разбера".

Премиерът Борисов добави “ за радост Балканите имат в момента политици с разум и опит, и ще преодолеем всички тези трудности“.

„В интервю за телевизия „Алсат" миналата седмица президентът Пендаровски определи като "неоспорим" факта, че Гоце Делчев се е определял като българин. В същото време той каза, че борбата му е била за независима Македония. Изявлението беше немислимо преди няколко години, каза по-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева. Според Захариева, е ред на следващите стъпки:

"А именно комисията да се съгласи по общ текст. Те ще имат следваща среща септември месец, който да бъде наистина основа и за общи чествания, и най-вече за промяна на техните учебници. Това е много важно. Докато продължава в техните учебници и учебни материали да има изкривяване на истината за общата ни история, за съжаление, отвреме навреме ще възникват такива напрежения. Важното е, че ние водим диалог и начинът да се реши това напрежение е да кажем истината".

Междувременно пред медии в Скопие министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров заяви, че София и Скопие имат големи общи цели. Той вярва, че България няма да пречи на интеграцията на страната му в Евросъюза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна