Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Становището на Антикорупционната комисия няма да повлияе на прокурорската проверка на “Апартаментгейт“

| обновено на 26.06.19 в 20:21
Главният прокурор Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

От резултатите от данъчните ревизии на Приходната агенция  ще стане ясно ще има ли дела и обвинения по аферата „Апартаментгейт“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров няколко дни след като Антикорупционната комисия прекрати проверките за конфликт на интереси срещу 11 публични фигури. Оказа се, че една от затворените проверки е по сигнал на прокуратурата:

"Производството, касаещо Цветан Генчев Цветанов, но така или иначе Комисията реши, че няма конфликт на интереси".

 Цацаров уточни, че прекратените от Антикорупционната комисия проверки за конфликт на интереси по случая не могат да повлияят на изхода на проверките на държавното обвинение.

"Защото проверките на прокуратурата са свързани с възложени отделни действия на КПКОНПИ и най-вече с възаложени отделни действия на НАП. Ако трябва да бъда съвсем директен - това, което ще обуслови резултата от нашите проверки, е всъщност резултата от данъчните ревизии на НАП. Защото, когато НАП приключи ревизиите и ги върне в прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпление и, на първо място - данъчно".

Цветанов и останалите, при които Антикорупционната комисия не откри проблем, а при някои и членове на семействата им се проверяват от НАП. Такъв е случая и с шефа на комисията Пламен Георгиев. Заради семейната им тераса, обект на проверка е и неговата съпруга. Кога ще стане ясно открила ли е Приходаната агенция интересни за Прокуратурата данни, главният прокурор не може да каже:

"Нашата проверка ще продължи дотогава, докато ние получим съответните актове от НАП. Не може и да приключи, без да има резултат от данъчните проверки и данъчните ревизии, за което е оправомощена".

Председателят на ВКС Лозан Панов беше единственият сред 11-те с прекранени проверки от Антикорупционната комисия, сигналът срещу когото беше препратен към Съдебния инспекторат, за да види има ли етичен проблем с имота на съпругата му, купен от фирма "Артекс". Главният прокурор обясни:

"КПКОНПИ не може да се признася по отношение на магистратите. Единствената компетентна институция е Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това е скромната причина, поради която преписката според мен, на господин Панов е препратена там".

С уговорката, че не се меси в работата на инспекторите, Сотир Цацаров прогнозира, че конфликт на интереси при Панов няма да бъде открит:

"Моето име беше прикрепено съвсем изкуствено, да има и някакво друго име, различно от имената на хора от изпълнителната власт", беше обяснението на съдия номер едно защо е сред проверяваните по апартаменти.

“По този начин ще се сдобием с още една проверка. И тя е поредната проверка, която ще извърши Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Вече не си спомням дори колко проверки се направиха – от ВСС, от Инспектората и от всевъзможни институции“, каза Панов и изрази надежда поне да бъде уведомен от Инспектората, че е проверяван. 

Цацаров обясни още, че промените в Закона за съдебната власт за разследване на „тримата големи“ в съдебната система нямат за цел да отстранят Лозан Панов:

"Пълна измама и тя е целенасочена при това, че едва ли не правилата се правят, за да се улесни или да се създаде процедура за отстраняване на председателя на ВКС. Нито някой има интерес да отстрани този човек в момента, нито ще го направи. Това го казвам съвсем ясно".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна