Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епке Зондерланд за БНР: Много специално е да си идол на децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епке Зондерланд спечели своята поредна титла на висилка от Държавно първенство по спортна гимнастика на Холандия. Една "Касина" и един "Колман" бяха необходими на най-успешния гимнастик на висилка в света, за да стигане до крайната победа (с резултат от 14,500 точки).

"Магия", това е думата, с която една от младите гимнастички определи събитиетo в претъпканата зала "Ахой" в град Ротердам, чийто капацитет над 16 000 места. Щастието в очите на малките фенове на гимнастическите спортове в Холандия бе огромно, защото през изминалия уикенд те имаха възможността да се докоснат до редица гимнастически спортове. Сред тях: спортна гимнастика, художествена гимнастика, акробатика, батут, фитнес и дори, и танцово изкуство. 5000 участници се състезаваха в 9 вида спорта по време на холандските гимнастически финали. Ето и какво сподели 32-годишният Епке Зонерланд в интервюто, което той даде специално за Българското национално радио:

Бихте ли направил коментар на вашето шампионско изпълнение на висилка от Държавното първенство на Холандия по спортна гимнастика? Изглеждахте доволен от показаното. Така ли беше или все пак имате критики към представянето си?

- Представянето ми днес бе много добро, въпреки че това първенство на Холандия по спортна гимнастика съвсем не се вписва в програмата ми за подготовка за сезона. След Европейското първенство по спортна гимнастика през април си дадох почивка и на практика почти не съм тренирал за това държавно първенство. По тази причина, бях малко нервен покрай участието си в надпреварата. Не бях сигурен, че ще успея да изпълня съчетанието си на висилка до края чисто, но го направих, което всъщност бе и задачата, поставена от треньора ми за това състезание. За да не се случи нещо непредвидено, въздушните елементи в изпълнението ми бяха ограничени до два. Това, което показах днес на висилката всъщност бе максимумът за момента. В момента съм в много ранен етап на подготовка целта, на който е бавно надграждане и постепенно навлизане във форма за световното първенство, което е чак през октомври.

Имате пластири на дясната ръка в зоната между бицепса и трицепса. Контузен ли сте?

- Контузията е дребна и състоянието на засегнатите тъкани бързо се подобрява, така че няма за какво да се тревожа.

Какви са целите ви година преди старта на Олимпийските игри в Токио? Какъв е пътят за получаване на олимпийска квота във вашия спорт?

- Най-важно е да успея да взема олимпийска квота и да съм във форма, когато е необходимо, т.е. за важните състезания. Така че сега ще наблегна на подготовката за предстоящото ми есента, т.е. Световното първенство, което ще бъде най-краткия път към Олимпийските игри в Токио догодина.

Според вас каква ще бъде златната олимпийска комбинация от въздушни елементи на висилка по време на игрите в японската столица догодина?

- Не мога да кажа със сигурност коя комбинация ще бъде златната. Определено тя ще трябва да бъде изпълнена чисто и се надявам да е моята. Много ми харесват комбинациите от въздушни елементи, които изпълних на последното Световно и на Европейското през месец април тази година. (Тогава Епке изпълни две двойни въздушни комбинации, които при нужда могат да се обединят в една четворна такава. Първата комбинация е Касина-Ковач, а втората Колман-Гейлорд II. - бел.на автора) Надявам се да постигна прогрес през сезона, който да се дължи на технически все по-чистото и по-чисто изпълнение на всички елементи от програмата ми. Желанието ми е крайната оценка за всички компоненти, по които се оценява едно мое съчетание да бъде все по-висока. Всичко обаче зависи и от това какво ще бъде представянето на основните ми конкуренти от Хърватия, Русия и Япония, които все повече и повече ми дишат във врата.

Доколко силна е вашата вяра, че вие отново ще спечелите златен олимпийски медал?

- Трудно е с лекота да кажеш, че ти ще бъдеш шампион. С големи шансове за олимпийската титла на висилка съм, да. Но всяка една грешка от моя страна, дори и най-малката, може да се окаже фатална при жестоката конкуренция в моята спортно-гимнастическа дисциплина.

Вие заедно със сестрите Сане и Лике Вейфърс сте тези, които през последните години пишете златната история на холандската спортна гимнастика? Колко е специално това за вас? (Епке Зонерланд е еднократен олимпийски и трикратен световен, и европейски шампион в спортната гимнастика на "висилка". -бел.на автора)

- Много е специално, когато децата в Холандия искат да бъдат като теб и да практикуват твоя спорт, защото ти си им показал пътя към успеха и красотата на спортната гимнастика. Много специално бе да видя и името си изписано на постери, разлепени из цялата зала "Ахой". Посланието "Давай, Епке!" бе пред очите ми през цялото време, дори и по време на самото ми изпълнение във финала на висилката. Днес по време на състезанието тук усещах подкрепата на всички в препълнената зала. Тази пряка връзка с ентусиазираните зрители зарежда много. Това, разбира се, носи и малко напрежение и притеснение.

Защо Епке избира да се занимава със спортна гимнастика? В провинцията, в която сте роден и в която живеете със семейството си до момента, не са ли по популярни кънките за бързо пързаляне, отколкото гимнастиката?

- Ако не бяха родителите ми, със сигурност и аз, като всички останали, щях да се насоча към кънки бягането. Майка ми и баща ми обаче са избрали за мен спортната гимнастика, виждайки я като базов спорт, изграждащ всички основни двигателни качества у един човек. Спорт, който в последствие ще ми позволи да избирам и ще ми даде шанс за успех във всеки един друг спорт. Не съм избрал спортната гимнастика сам, но определено в последствие съм се влюбил в нея.

Кое е нещото, което харесвате най-много във вашия спорт?

- Това, което най-много ми харесва е, че в спортната гимнастика постоянно трябва да предизвикваш себе се. Това е и което прави този спорт винаги интересен за мен и никога скучен.

Аз лично бих сравнила вашите изпълнения на висилка, като степен на трудност и атрактивност, с тези на най-добрите сноубордисти в света в дисциплината "биг еър". Позволявам си да направя това сравнение, защото сноубордът е един от спортовете, с който съм се занимавала и смятам, че по тази причина сравнението ме е по-скоро обективно, отколкото субективно. В тази връзка, гимнастикът, доктор и от скоро татко - Епке Зондрланд някога мечтал ли е да изпълнява трикове със сноуборд?

- Обичам сърфинга, така че много бих искал един ден да се пробвам и в сноуборда, и да науча някой трик. Това обаче може да се случи само, когато прекратя спортната си кариера, защото при сноубординга рискът от получаване на травми е прекалено голям, което е крайно нежелателно за мен. Притеснява ме само едно - как ще се приземя след един скок със сноуборд? (Усвояването на техниката на приземяване при скокове в сноуборда едва ли ще е проблем за Епке предвид технологиите, които се използват в момента в сноуборда свободен стил и в слоупстайла. В повечето курорти по света има учебни "биг еър" конструкции, където вместо приземяване върху сняг, се използва такова върху огромен надуваем дюшек. Състезателите провеждат и тренировки на батут, които за Зондерланд няма да представляват никаква трудност, така че той оптимистично може да гледа напред към бъдещето, където предизвикателството наречено "сноуборд" ще го чака с отворени обятия.-бел.на автора)

Каква е историята на вашето фамилно име Зондерланд, което означава "без земя" ( "Зондер" означава "без", а "Ланд" има значение на "земя", "държава", за което често белгийските журналисти се шегуват с Епке Зондерланд и му предлагат да се състезава за тях. -бел.на автора)

– Реално моето семейство, което е фермерско, противоположно на значението на фамилното име Зондерланд, винаги е имало много земи. Мисля, че прадедите ми са го избрали с лека нотка чувство за хумор. (Каква всъщност е историята на повечето холандски фамилни имена? Ами, на 18 август 1811 година холандците, които са били под френска окупация, според декрет на Наполеон Бонапарт е трябвало да регистрират своите рождени дати, дати на смърт на починалите, както и своите бракове и да си изберат фамилно име, ако не са имали такова до момента. Изискването за избор на фамилно име не е било прието много на сериозно от холандците, които с цел да си направят майтап с неразбиращите холандски език френски служители, са се записвали в регистъра със странни, дори и смешни фамилни имена.-бел.на автора)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна