Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ръка и разум“ – разкази за изкуството

Представянето на изкуството на швейцарската художничка Терезе Вебер у нас, в галерия „Райко Алексиев“ бе събитие не само от национален мащаб, но и с голям международен отзвук, като израз на високите стандарти на среща с голямо, качествено изкуство. Терезе Вебер идва за втори път в България, запозната е с проявите и на международния хартиен фест, с нейни български колеги, които работят в областта на хартиеното изкуство.

Швейцарската художничка Терезе Вебер е един от най-значимите представители на този жанр. В София тя показа различни форми и посоки на работа с хартията, изразявайки в най-голяма степен нейните възможности. Пластическият й език е изключително богат, някъде хартията въздейства като живопис, друг път като графика, като природни гледки, в друг случай са инсталация и колажи. Нейните пътувания и специализации в Япония, на по-ранен етап, Китай, Далечния изток, Централна Азия и Кавказ са изключителен пример как един задълбочен и търсещ художник преосмисля и трансформира видяното и наученото в своя житейска и творческа съдба като изключителен личен стил. Чуждите култури, в които изучава и познанието на Терезе Вебер и на нашите исторически примери, археологията, използването на изключително богат диапазон от материали и натурални бои, от древността до днес, високите технологии, са една амалгама от постигане на високо, истинско изкуство, което развълнува и привлече нейни български колеги и почитатели.

Терезе Вебер е изключителна не само като художничка, тя е изтъкнат учен в областта на хартията. Резултатите от своите експедиции до Китай, Тибет, Далечния и Средния изток тя публикува през 2004 година в книга под заглавие „Езикът на хартията. Двухилядолетна история“.


Снимките са от Каталога по повод изложбата „Хартията – Ръка и разум, разкази в изкуството“ в галерия „Райко Алексиев“, София, предоставен на БНР.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени