Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие единодушно доклада на прокуратурата и разследващите органи

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие годишния доклад на прокуратурата и разследващите органи за 2018 г. без дебати и с пълно единодушие. При представянето на документа главният прокурор отчете, че върнатите дела на прокуратурата от съда, за разлика от 2017 г., са намалели с над 35 на сто:

Главният прокурор Сотир Цацаров обвърза спада на върнатите прокурорски дела от съда с промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от ноември 2017-а година, с които се забрани публикуването на съдебни решения и мотивите към тях. Цитираните промени в НПК бяха атакувани и от Върховния Касационен съд, и от Висшия Адвокатски съвет заради ограничаването на публичността на съдебните актове, макар мотивът им да бе - намаляване броя на осъдените, които са предупредени и избягват влизането в затвор. Сотир Цацаров подчерта:

“Бих казал, че точно този показател е оценка и за качеството на работата не само на Прокуратурата, но, на първо място, за качеството на работата на законодателя, защото точно този показател показа, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс издържаха проверката на времето".

При представянето на доклада главният обвинител приветства и друга законодателна инициатива в Наказателно-процесуалния кодекс, касаеща правомощията на Специализирания съд и на Специализираната прокуратура:

"Именно те поставиха работата на Бюрото по защита към главния прокурор на съвсем нова основа. През отчетната година това Бюро е осигурило сигурността на 27 лица, смея да кажа, без нито един инцидент".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени