Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Заев се отказа да става и финансов министър

Премиерът Зоран Заев говори пред парламента на Северна Македония.
Снимка: МИА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оттегли предложението си да бъде в същото време и министър на финансите, предаде БТА, цитирайки агенция МИА.

На заседание на парламента, на което се обсъждат промените в правителството, Заев каза, че той ще ръководи финансовото министерство до избора на нов министър.

Обяснявайки своето решение, Заев каза, че трябва да се вземат предвид мненията на опозицията и на Антикорупционната комисия, която днес изпрати в парламента съобщение, че ще предприеме конкретни мерки според правомощията си, утвърдени в закона за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси, ако премиерът Зоран Заев бъде избран и за министър на финансите.

В началото на заседанието си парламентът констатира прекратяване на мандата на министъра на културата Асаф Адеми, на земеделието Люпчо Николовски, на околната среда Садула Дураки и на министъра без портфейл Зоран Шапурич, след като те по-рано подадоха оставки. Нито един от министрите не мотивира оставката си.

На същото заседание депутатите трябва да гласуват за избор на Траян Димковски за нов министър на земеделието, Насер Нуредини за министър на околната среда, Хусни Исмаили за министър на културата, Горан Милевски за министър на местното самоуправление, Садула Дураки за министър на политическата система и отношенията между общностите и премиера Зоран Заев за временен министър на финансите.

На дневен ред днес е и освобождаването на Драган Тевдовски от поста министър на финансите, Сухейл Фазлиу от поста министър на местното самоуправление и Хазби Лика от поста министър без портфейл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна