Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екрем Имамоглу встъпва в длъжност като кмет на Истанбул

| обновено на 27.06.19 в 10:53
Екрем Имамоглу
Снимка: www.internethaber.com

Днес в 18:30 часа пред сградата на Истанбулската голяма община ще се проведе церемонията по предаване на щафетата на новоизбрания кмет Екрем Имамоглу. Това по-рано съобщиха самият той и от областната управа на Истанбул.

По-рано се очаква връзването на сертификата за мандата на Екрем Имамоглу. То ще се проведе в съдебната палата на града, но няма да е публично, тъй като предния път, ограниченото пространство и големият публичен интерес създадоха затруднения.

По време на церемонията пред общината в Истанбул Екрем Имамоглу ще изнесе реч.

Още от вчера в общината тече подготовката за церемонията, като бяха окачени турски знамена, портрети и постери на създателя и първи президента на Република Турция Мустафа Кемал Атататюрк.

По-рано кандидат, спечелил 253 гласа на изборите на 31 март и 92 гласа на 23 юни подаде жалба с искане за отмяна на изборите, но мандатът отива у Имамоглу.

На 20 май търговското министерство с циркулярно писмо е овластило общинските съвети да назначават служители в предприятията, които са общинска собственост. До този момент това беше правомощие на кмета.

Според опозицията ходът противоречи на закона за общините, тъй като според него юридически представител на общината е кметът, и е опит да се пречи на работата на кметовете на градове като Истанбул и Анкара, в които кметът е от опозицията, но общинският съвет е доминиран от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Съд по търговски дела в Анкара е решил вчера, че правомощието за назначавания в общинските фирми е на градоначалника.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна