Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов прогнозира, че е възможен ръст на икономиката по-голям от планирания за тази година

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че очакванията за ръст на икономиката през тази година могат да бъдат леко надминати. Пред участниците в Пловдивския икономически форум той отново заяви, че данъците няма да се променят, а борбата със сивата икономика остава приоритет.

Горанов се позова на сезонно неизгладените данни от първото тримесечие, които показват 4,8 на сто растеж. България е използвала силното си председателство на Европейския съюз, за да постави един важен приоритет - присъединяването към механизма ERM и от там, като следствие - към Еврозоната:

"Съвсем обозримо и никога не е имало по-добър момент, с по-голямо доверие - и политическо, и икономическо, от страна на нашите западни партньори към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция. Надявам се първата стъпка към това - влизането в механизма ERM, да стане до края на годината и то преди нейния край".

Горанов коментира и евентуалното насрочване на дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Северна Македония и Албания. Според него бързата интеграция на Западните Балкани е приоритет, но той не може да стане преди двете държави да си свършат задачите. Прибързването няма да е от полза за тях, допълни Владислав Горанов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени