Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Снимка: Plovdiv24

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

През последните 25-30 години има поредица от проектни разработки и те ясно подсказват какви са причините. Разликата между състоянието преди 30 години и сега – има разлика и тя е в лоша посока за южна градска част, защото се застроява все по-голяма част от територията на града. Градинките се застрояват, бетонират се. И по този начин водата няма къде да попива. Преди 30 години само 50% от дъждовната вода попадаше в канализацията, а сега тя е много по-голяма и тя не може да я поеме. Другата причина и основната – ниският капацитет на главните колектори на Пловдив. Те образуват една разклонена система, която е строена през миналия век. И по-големите водни количества не могат да бъдат поети от тази мрежа, която е строена през 60-те години, обясни в интервю за Радио Пловдив инж. Ангел Марков.

Големи инвестиции за решаване на проблемите с наводненията

Решението на тези проблеми, е свързано с огромни инвестиции и става бавно. През 2006 година беше завършен северния обходен колектор и наводненията, най-вече около булевард „Дунав“, рязко намаляха.

В момента тече така наречения Водния цикъл. Община Пловдив готви търговете за строителство. Един от лотовете предвижда т.нар. облекчителен колектор на северната градска част. В огромна степен в тази част на града ще се решат проблемите с наводненията в северната част на града. Южната част е много по-зле, тя е доста по-голяма. Там се събира един значителен воден поток, който не може да се поеме от съществуващата колекторна мрежа. Вече е готов идеен проект за южен обходен колектор, който ще обърне нещата в положителна посока. Цената на едно такова съоръжение е около 80 милиона лева, подчерта Марков.

Цялото интервю с инж. Ангел Марков можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!