Eмисия новини
от 16.00 часа

Всеки търси "Равновесие"


Представяме ви филма „Равновесие“ на режисьора Людмил Кирков по сценарии на Станислав Стратиев. Лентата излиза на екран през 1983 та година. Музиката за филма композира Борис Карадимчев.

Стефан Данаилов, Ваня Цветкова, Павел Попандов, Катерина Евро, Константин Коцев, Георги Георгиев - ГЕЦ са само част от палитрата актьори, които участват във филма. Действието се развива на морето, където пристига снимачен екип. Новата продукция носи и името на самия филм, който разказва някаква любовна история. Очаква се лентата да пожъне голям успех - с добър сценарии и актьорски екип. На фона на снимките, живота на някои от героите съвсем не е белязан със същия успех. Милко - шофьорът в продукцията има амбиции, но те остават негови несбъднати мечти. В училище не се показва като добър ученик:

Като не е добър в училище, Милко се надява да успее в спорта, тренира бокс. Милко и приятели припечелват някой лев по нелегален начин.Сюжетът на филма разказва и историята на съпругата на Милко - Елена, в ролята Пламена Гетова. От малка тя се грижи за болната си майка, изрядна е в училище, но не може да се съгласи да прави това, което й се диктува.

Елена успява да завърши успешно образованието си, започва работа в завод и се издига до началник. В завода работи и съпруга й Милко, който обаче не се свени да й изневерява. Лека, полека голямата любов се е превърнала в досадно за съпруга съжителство, който е избрал да напусне завода и да стане шофьор на такси. За да припечелва нещо допълнително се е цанил за шофьор на продукцията, където се запознава с Мария, помощник режисьор. Сюжетът разказва и нейната история. Милко решава, че тя ще му помогне да стане автомобилен състезател, като по този начин ще изплува и най-накрая ще започне да печели големите пари. Съпругата му Елена също е част от снимачния екип, тя е касиер на продукцията. От погледа на никой не убягва, че мъжът й й изневерява с помощник - режисьора Мария.

Всеки герой се вълнува само от собственото си равновесие. Някои го намират в добре свършената работа, други - не. Снимачният процес и съдържанието на филма неочаквано отстъпван пред драмата в реалния живот. Равновесието на всички е нарушено след самоубийството на Елена, която отказва да си затваря очите пред поредната изневяра на Милко, след поредното й диктуване какво да прави в живота. За едни това е неприятен епизод, който трябва по-бързо да бъде забравен, но за други като Сценариста и Режисьора, е повод за сериозна равносметка за техния живот и филмите, които снимат. Те са разтърсени от прозрението, че без да осъзнават са оставили животът да минава покрай тях, а те се крият от него зад безсмислени филми. Оказва се, че равновесието, към което всички се стремят, твърде лесно може да се превърне в равнодушие.

Филмът Равновесие печели:

  Сребърен медал от XIII Международен кинофестивал, Москва 1983 г.

·  Награда за режисура на Съюза на българските филмови дейци, 1983 г.

·  Първа награда от Фестивала на българския игрален филм, Варна 1984 г.
Още от