Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Атанас Пеев направи поредно дарение на библиотеката в Добрич

Библиотеката в Добрич получи дарение от Атанас Пеев
Снимка: Мая Щърбанова

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич все повече увеличава своите не само читатели, но и почитатели. За това свидетелства и поредното дарение, което тя получи от добричкия краевед и журналист Атанас Пеев. Това не е първото дарение, направено от Атанас Пеев и едва ли ще бъде последното, тъй като според него човек трябва да се постарае един ден, когато вече го няма на този свят, да е оставил нещо на следващите поколения.

Бившият журналист на Българската телеграфна агенция (БТА) и автор на над 30 книги Атанас Пеев признава, че още като дете у него се заражда любовта към книгите, а оттам съвсем естествено идва любовта му и към библиотеката. Поводът за поредното му дарение е 70-годишнината на библиотеката „Дора Габе“ в Добрич, която ще се отбележи следващата година.

„В това дарение са включени автографи на видни личности, с които съм се срещал и с които съм разговарял. Автограф на Ивайло Калфин, на голямата Стоянка Мутафова. С професор д-р Велико Лечев от Великотърновския университет, с когото съм имал щастието да бъдем съседи и други. Тези са най-видните личности, иначе в моето дарение са включени много снимки. Имам над 3 хиляди снимки с историческа и с художествена стойност. Въпреки че съм свързан емоционално с тези хора по един или друг начин, аз с мъка се разделих с тези книги, но ги дадох, защото всички сме временно на този свят. Един ден всички ще си отидем.“

За огромното наследство, което Атанас Пеев е оставил в регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич само за периода 2012-2018 г. разказва главният библиотекар на направление „Библиотечни фондове и каталози“ Добринка Митева.

„От г-н Атанас Пеев са подарени над 100 книги, 77 периодични издания, 458 броя книжни документи като ръкописи, покани, грамоти, фотографски издания и други и над 82 броя медали, значки и почетни знаци, отличия на г-н Атанас Пеев. В направеното през месец юни дарение г-н Пеев е включил 108 заглавия на книги с автограф, авторски книги с автограф за г-н Пеев фотографски издания, включени са рисунки на Димитър Теохаров - военен художник, роден в Добрич, много грамоти, покани, ръкописи, поздравителни адреси, периодични издания и други. Ценното в случая е, че книгите са с автограф и ще обогатят нашите колекции в сектор „Краезнание“ и в сектора „Книгозаемане за възрастни“, където книгите ще бъдат достъпни до всички читатели, които ще могат да ги разгледат и да прочетат автографите. 

На шега Атанас Пеев припомня поговорката, че за книга и за мотика никой не се кара. Според него съвременният човек черпи информация от твърде много източници и като че ли компютрите и интернет все по-сигурно изместват книгата като потребност у хората.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна