Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: ЕС третира САЩ по-зле, отколкото Китай, мога да наложа допълнителни мита на Пекин

Ако САЩ започнат война с Иран, този военен конфликт няма да трае дълго, смята Тръмп

Снимка: БТА

В пространно интервю за телевизия Fox Business Network президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака, че Европейският съюз третира САЩ по-зле, отколкото Китай, като в същото време заплаши Пекин с нови по-високи тарифи, ако той не постигне търговско споразумение с китайския лидер Си Цзинпин.

"Европейският съюз третира Съединените щати по-зле от Китай с политиката си на фискални икономически стимули и на търговски защити", заяви в сряда Доналд Тръмп.

Без да я посочи изрично, Тръмп критикува много остро комисаря по конкуренцията на ЕК Маргрете Вестагер за това, че "тя мрази Съединените щати може би по-зле от всеки друг човек, когото някога съм срещал" и "съди всички наши компании", вероятно визирайк и стартиралото последно разследване на европейския антимонополен регулатор срещу американския технологичен гигант Broadcom.

Маргрете Вестагер

"Какво прави тя с нашата страна? Тя съди всички наши компании. Ние трябва да съдим "Гугъл" и "Фейсбук" и всички останали. Тя съди и "Епъл" за милиарди долари. Европейският съюз съди всички", оплака се Тръмп и заключи: "Те правят почти невъзможното, за да се върши двустранен бизнес".

Доналд Тръмп нападна и Германия като заяви, че страната не плаща достатъчно в бюджета на НАТО, докато в същото време сключва енергийна сделка с Русия, която е "потенциален враг".

Американският президент критикува и Федералния резерв, че отказва да предприема подобни действия като председателя на Европейската централна банка Марио Драги.

"Имахме девет повишения на лихвените проценти през моя мандат, докато при Обама нямаше никакви", подчерта Тръмп.

Преди дни той критикува Марио Драги за това, че еврото е "несправедливо" ниско спрямо долара, след като ръководителят на ЕЦБ предложи намаляване на лихвения процент и стартирането на нов кръг от покупки на еврооблигации (програмата за "количествени улеснения"), за да се повиши инфлацията към целевото ниво от 2 на сто и да се помогне на икономиката на еврозоната на фона на рисковете в низходяща посока.

Джером Пауъл

Според него управителят на Фед Джером Пауъл върши "лоша работа" по отношение на провежданата политика, докато страни като Китай и техните централни банки стимулират икономиките си.

"Той трябва да понижи лихвените проценти за нас, за да се конкурираме с Китай", каза Тръмп в интервюто си за Fox Business Network, добавяйки, че и други страни също стимулират техните икономики. "Ако те обезценят валутите си, ние вече няма да имаме равнопоставени условия".

Доналд Тръмп каза, че вярва, че има право да уволни, или да понижи в ранг шефа на Фед Джером Пауъл, но допълни: "Никога не съм предполагал, че ще го направя."

Относно търговското напрежение с Китай, Доналд Тръмп посочи, че би наложил допълнителни тарифи за вноса на китайски стоки, ако той не постигне търговска сделка с лидера на Китай Си Цзинпин. "Бих въвел допълнителни тарифи, много съществени допълнителни тарифи, ако не сключим сделка", заплаши Тръмп.

Той все пак остави открита възможността двамата лидери да сключат сделка за предотвратяване на по-нататъшни тарифи на срещата на върха на Г-20 в Япония този уикенд.

Си Цзинпин и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп отбеляза, че ако Вашингтон не успее да постигне търговско споразумение с Пекин, неговият план е да ограничи американския бизнес с Китай. Запитан за компаниите, които преместват производството от Китай във Виетнам, той каза, че Виетнам третира Съединените щати дори по-зле от Китай.

"Моят план Б с Китай е да взимаме милиарди и милиарди долари на месец и ще правим все по-малко бизнес с тях", заяви Тръмп. Той подчерта, че допълнителните тарифи могат да не достигнат 25%, а по-скоро 10%, като ще бъдат насочени към всички останали китайски продукти на стойност 300 млрд. долара внасяни в САЩ.

Трябва да се има предвид, че САЩ вече наложиха много високи мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара.

Относно напрежението с Техеран, Доналд Тръмп отбеляза, че потенциална война на САЩ с Иран няма да продължи дълго време.

Според Тръмп мерките, които неговата администрация е наложила спрямо Иран, откакто той е влязъл в Белия дом, са попречили на Техеран "да погълне целия Близкия изток", включително и Саудитска Арабия.

Тръмп смята, че Иран няма "мъдро ръководство" и поради това САЩ трябва да реагират според ситуацията по отношение на тази държава.

Снимка

Той отново застана зад решението си да не започва въздушни удари срещу Иран в отговор на инцидента с американски военен дрон, като отбеляза, че "не искал да убие 150 души", защото Техеран е свалил американския безпилотен самолет.

Американският президент обаче добави, че ако САЩ решат да започнат война с Иран, такъв военен конфликт няма да продължи много дълго.

"Надявам се, че няма, но ние сме в много силна позиция, ако нещо се случи", посочи Тръмп пред Fox Business Network, когато беше попитан дали се подготвя военна офанзива. "Не говоря за стъпване на американски ботуш на иранска земя ... просто казвам, че ако нещо се случи, то няма да трае много дълго".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна