Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев се впечатли от Големия адронен колайдер на ЦЕРН, иска по-малко такова съоръжение у нас

Президентът Румен Радев на посещение в ЦЕРН
Снимка: БГНЕС

Изграждане на умалено копие на Големия адронен колайдер в България. Върху тази своя идея акцентира президентът Румен Радев при посещението си в централата на ЦЕРН край Женева. Макар България да е член на ЦЕРН заедно с още 22 държави, а десетките български специалисти да работят с хиляди свои колеги от цял свят, държавният глава обяви като своя кауза - младите ни учени да имат възможност да се реализират у нас.

Президентската делегация разгледа част от внушителното съоръжение, наречено Големият адронен колайдер, разположено на 100 метра под земята. Постройките на централата на ЦЕРН на повърхността изглеждат просто като големи халета. Огромният труд, който е хвърлен за построяването на колайдера започва да личи от качването в асансьора, който отвежда под земята. Движи се безшумно, а скоростта му е 5 метра в секунда. Вече в тунела човек започва да придобива бегла представа за мащабите. Усещането е за научно-фантастичен филм, който показва човешко творение от бъдещето.

Президентът Румен Радев сподели на среща с млади български учени, които работят в ЦЕРН:

„Изключително съм впечатлен от това, което видях тук. Това е един брилянтен пример за силата на съвременната наука, но най-вече за това, че когато държавите се обединят около една обща идея, около обща визия за бъдещето на света чрез една обединена наука виждаме резултатите тук. Благодаря Ви за това, че издигате нивото на България, на нашата наука, редом с водещите световни тенденции в тази сложна област, която виждаме тук.“

Румен Радев заяви, че ще поднови усилията за реализиране на идеята за строеж на умален вариант на Големия адронен колайдер в България.

„Знаете за проекта в България да бъде изграден модел на това, което виждаме тук. Разбира се доста по-малък, но като функционалност много прогресивен. Също да има колайдер, да има център, лаборатория за адронна терапия, да се извършват научни експерименти, във формат на участие на всички балкански държави."

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени