Eмисия новини
от 23.00 часа

НАП: Зрелостниците, които не са започнали работа, и приетите във ВУЗ трябва да внасят здравни осигуровки

Снимка: Росен Ракаджиев

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година, но не са започнали работа на трудов договор веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от Национална агенция за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.

За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование здравните осигуровки за своя сметка, обясняват от Приходната агенция.

Причината за това е, че младите хора не попадат в нито една от двете категории - ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация образец 7 - за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП. Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец.


Още от
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

публикувано на 15.10.19 в 08:55