Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1100 са сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през 2018-а

Петков отрече с промени в закони да влизат в сила текстове от спряната Стратегия за детето

Експерти от 10 държави участват в конференция за борба с насилието над деца

| обновено на 27.06.19 в 14:23
Министър Бисер Петков и д-р Джейн Муита представител на УНИЦЕФ в България дадоха пресконференция след участието си в регионалната конференция за превенция и борба с насилието над деца.
Снимка: БГНЕС

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях. Това обяви социалният министър Бисер Петков и отрече твърдения на родители, че с промени в законодателството влизат в сила текстове от спряната Стратегия за закрила на детето:

"Основанията за извеждане на детето от семейството по никакъв начин не са променени. Социалните работници налагат временно като административна мярка, в случаите и на насилие основно, извеждане на децата от семейството, но съдът е този, който казва дали това вече ще бъде действителна мярка, или не".

Лъчезар Богданов от Националната мрежа за децата обясни, че насилието над непълнолетни често е заради алкохолна, наркотична или хазартна зависимост на техните родители. Често децата са жертви и при развод на родителите, посочи Богданов:

"Най-много и най-често това е психическото и емоционалното насилие върху децата. Това са проблеми на деца и най-вече проблеми на родители, които се развеждат, разделят и използват много често като разменна монета децата. Над 80% от хората не искат да си видят децата, не могат да преодолеят агресията, страха, който имат".

Българското законодателство има ясно поставен акцент за превенция и закрила на децата жертви на насилие. Заяви социалният министър Петков при откриването на международна конференция, посветена на темата за насилието над деца.

Пред сградата, където се провежда, протестираха малка група родители, организирани през социалните мрежи.

По-малко от десетина са протестиращите, разпънали плакати срещу приемането у нас на законодателство, което те смятат, че ще застраши семейните отношения.

Министър Петков обаче заяви:

"За обществото ни е видно и недостатъчно познаване на действащото от много години законодателство в областта на закрилата на детето, включително и по отношение на постъпването и работата по сигнали на деца в риск, регламентираното задължение за съдействия. Важно е да бъде споделен и опит за осъществяването на превантивни дейности срещу това негативно явление".

По данни на СЗО насилието над деца засяга 1 милиард от тях в световен мащаб. Има изключително тежки последици - психически заболявания, рискове от самонаранявания, сексуални посегателства, впоследствие отключване на тежки заболявания, като диабет и други. 4% от БВП в страните от ЕС се губи като последици от престъпленията срещу деца.

Експерти и представители на държавни институции от 10 държави участват днес на регионална конференция за превенция и борба с насилието над деца в София.

Организатори са Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, УНИЦЕФ, Световната здравна организация и неправителствени организации.

По данни на Световната здравна организация в глобален план близо един милиард непълнолетни са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие през 2017-а година. По данни на прокуратурата у нас близо 5000 непълнолетни и малолетни са пострадали от престъпления за миналата година, 3,6 са били случаите на агресия в училище, сочат данните на Министерството на образованието.

Репортажа на Цветелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна