Eмисия новини
от часа

Депутатите приеха законови промени, регламентиращи създаването на газова борса

| обновено на 27.06.19 в 12:04
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха днес на първо четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират създаването на газова борса. Шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обяви, че целта е тази борса да заработи до края на годината, а енергийният министър Теменужка Петкова каза, че с нея ще бъде защитен интересът и на битовите потребители на природен газ и на бизнеса.

От БСП изразиха сериозни съмнения, че промените в закона ще доведат до манипулации на газовата борса. Драгомир Стойнев каза, че социалистите са притеснени и няма да го подкрепят.

„И тази газова борса, която ще създаваме, ще бъде пълното копие на енергийната борса. Ще доведат и тези манипулации в газовата борса. Ние искаме Българският енергиен холдинг и най-вече КЕВР да започне проучвания дали няма наистина пазарни манипулации, защото това е подсъдимо и за нас това е изцяло недопустимо“, каза Стойнев.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че ползите от тези промени ще бъдат големи и опроверга Драгомир Стойнев.

„Самите изказвания от тази трибуна са манипулация. Когато казваш, че има някаква сделка, в която имаш съмнения от трибуната, това е вид манипулация на борсата. КЕВР има достатъчно възможности, които законът му дава, така че той да проследява имейли, да влиза в офиси и т.н., за да може да установява тези борсови манипулации. И аз мисля, че законът е добър, защото ако не беше добър, досега щеше да има предложения и от ваша страна и от наша страна“.

Енергийният министър Теменужка Петкова изрази надежда, че ако има съмнения за манипулации на газовата борса, регулаторът КЕВР ще се самосезира, „за да може да направи такава проверка и да бъде спокойно обществото и бизнеса“.

Новата газова борса за проекта за газов хъб „Балкан“  ще заработи до края на годината, обяви в Народното събрание изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов:

„Необходима ни е регулаторната и законодателна рамка. След това предстои период, в който трябва и подзаконовата нормативна база да бъде създадена. Ние сме в напреднали преговори по отношение на създаването на софтуерната среда. И в действителност нашата амбициозна цел е до края на годината борсовата търговия да започне“, каза Малинов.

„Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ, но се водят и преговори с различни търговци на природен газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че със създаването на газова борса ще бъде защитен интересът и на битовите потребители на природен газ и на бизнеса.

„Ще бъде създадена работна група, тя ще включва много широк кръг представители, така че трябва да бъдат спокойни потребителите на природен газ и дружествата, които получават своя природен газ. Никой няма да направи нещо, което противоречи на техния интерес, каза тя.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предвиждат създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ. Вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" посочват, че създаването на лицензирана газова борса включва и мерки за преодоляване на ниската ликвидност в настоящия момент, които ще дадат възможност на търговците да сключват сделки на едно място.

Участниците на пазара с природен газ ще могат и в бъдеще да осъществяват сделки въз основа на двустранни договори. В мотивите се развива и тезата, че България има голям потенциал да се превърне в регионален газов разпределителен център, като се посочва, че в основата е концепция за газов хъб „Балкан“, разработена съвместно от Европейската комисия и българското правителство.

Още от