Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Динолова, СЗО: Насилието над деца е феномен, който има многостранни последствия

д-р Румяна Динолова
Снимка: Стаматина Никова

„Насилието над деца е феномен, който има многостранни последствия както директно за здравето на децата, така и за тяхното развитие и способността им да използват пълния си капацитет за развитие. Борбата с насилието над деца е много важен елемент от отглеждането на нашите деца“. Това подчерта пред БНР д-р Румяна Динолова, координатор на Световната здравна организация за България по проблемите с насилието.

СЗО е сред организаторите на международна конференция за превенция и борба с насилието над деца. Зад форума стоят още Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ. Участниците – над 140 експерти, представители на над 10 държави от региона, и авторитетни преподаватели от САЩ, от Обединеното кралство и от България.

„Държавните организации не могат да направят нищо срещу или без гражданското общество. Политиките и стратегиите би трябвало да бъдат така разработени, че обществото да бъде предварително информирано, за да няма място за спекулации и за използване на страха на хората“, допълни д-р Динолова в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ плашещото е, че „информацията за насилие над деца, която достига до нас, е само върхът на айсберга“.

„Формите на насилие са различни. В общество като нашето съществува толеранс към форми на възпитание, свързани с насилие. Емоционалното насилие, например, не се разпознава нито от хората, които упражняват тези практики, нито от жертвите. Насилието може да доведе пряко до смърт, до инвалидизация. Също и до ранна смърт, защото хората, преживели насилие в детството, имат по-висок риск за летален край преди 60-ата си година, защото насилието се свързва пряко с въвличането в нездравословни практики като ранна употреба на алкохол, на субстанции, на тютюн, като рисково сексуално поведение“.

Интервюто с д-р Румяна Динолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна