Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернетът на нещата променя бита ни

Снимка: pixabay

Интернет на нещата се отнася за всяко устройство, свързано с интернет, което събира или споделя данни – мобилни телефони, преносими устройства и слушалки, кафе машини, перални машини. Например, кафе машината може да каже кога кафето е готово, преносимите устройства определят здравето ни, а пералнята може да извести по телефона кога дрехите са изпрани.

Идеята за добавяне на интелигентност към стандартните предмети е обсъждана още през 80-те години на миналия век. Днес е част от ежедневието на редица хора.

Свързаността на интернет на нещата води до умни сгради, до интелигентни системи за управление, а оттам и до умни градове.

В предаването „Хоризонт до обед“ Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация, каза:

„Добрите примери как такива неща се случват в редица градове по света ни дават самочувствието да твърдим, че и в България тези системи и решения могат да бъдат прилагани все по-смело. Тъжното е, че публичният сектор у нас изостава в тази посока… Умните системи могат да сведат оптималния размер на комуналните разходи в сградите и да повишат комфорта на хората. Това става все по-достъпно. Крачката до внедряването в бита става все по-малка“.

Велков подчерта, че доходите на българите са все още далече от това, което на пръв поглед изглежда разумно и достъпно като технически параметри за един или друг уред, който може да бъде инсталиран в дома или в офиса: 

„Технологичните решения работят и в друга посока – производството им, себестойността и възможностите с миниатюрни размери да се произведе доста умна машинка, която може да отчита, да събира, да праща информация и да става част от голяма операционна система, свързана с отчитането на данни и потребление за цялата сграда или за целия район, себестойността на тези решения намалява с всеки ден. Така че много скоро могат да станат абсолютно достъпни“.

Може ли интернетът на нещата да възстановява социалната справедливост и дали новите технологии ще успеят да прекратят спорове между клиенти и монополисти – чуйте репортажа на Добромир Видев в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени