Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българското кино започва в Рим

С идването на лятото настава време и за Фестивала на българското кино в Рим. И тази година организаторите на събитието актрисата Жана Яковлева и целият екип на ръководения от нея Български културен институт в италианската столица, обещават да превърнат дните от 27 до 30 юни в истински празник за ценителите на българското кино и култура.

Мястото е емблематично Домът на киното в Рим, разположен в градините на изящната Вила Боргезе:

СнимкаС всяка една изминала година имаме все по-активни срещи с хора, които се интересуват от българско кино, и които дават все по-висока оценка на постиженията на нашите творци – споделя Жана Яковлева. – Огромна част са и наши колеги артисти, продуценти, режисьори, някои от които са работили в България, други се надяват да  работят в бъдеще. Всички те идват с огромен интерес, а срещите ни с тях стават все по-интересни, защото, след като приключат прожекциите и когато цялата Вила Боргезе утихне, оставаме да говорим отвън, на пейките за нещата, които са предизвикали интерес, размисъл, но и спор за създаването на едно истинско кино и евентуално за нови копродукции.

12-тото издание на Фестивала на българското кино в Рим по традиция ще фокусира вниманието върху най-добрите примери от новата българска кинематография. Публиката ще види пет игрални филма, три документални продукции и един сериал. Тънката червена нишка, която ги обединява е темата за любовта в нейните различни измерения.

Гостите, както винаги са един огромен букет,– казва Жана Яковлева. – Ако започнем от първия ден – 27 юни, когато Милко Лазаров ще представи своя филм „Ага“ и минем през колегите, създали „Снимка с Юки“ - сценаристът Димитър Стоянович, режисьора Лъчезар Аврамов, продуцента Борислав Чучков и най-вече звездата Руши Видинлиев, който тук се очаква с огромен интерес.


Лошите момчета на българското кино, както обичаме да ги наричаме – актьорите Мариян Вълев и Асен Блатечки, които ще представят своите първи филми като режисьори. Ще ни гостува младата актриса Люба Башева, която играе централната роля във филма на Мариян Вълев „Лошо момиче“. В последната вечер усмивка ще ни подари актрисата Теодора Духовникова с филма „Дъвка за балончета“, ще видим и прекрасното ѝ изпълнение в първа серия на „Дяволското гърло“ –  за мен това е сериал, който с огромна гордост може да бъде показан в Италия.




Европейската столица на културата Пловдив също ще има своеобразно присъствие в дните от 27 до 30 юни в Рим, чрез документалните филми, посветени на две забележителни личности от втория по големина български град оперната звезда Соня Йончева и режисьора Иван Андонов. И не на последно място – публиката ще види филм за един от първите български автори, преведени в Италия – Йордан Радичков. Той ще напомни с намигване за онази прекрасна България, която можем да се гордеем, че я има в нашата литература, допълва Жана Яковлева.

Ако се върна години назад, крачката, която сме направили е много голяма. Естествено на мен ми се иска много повече, защото смятам, че българската култура все още няма своето достойно място в Европа и в света. Като българка, която живее от доста време извън страната, може би най-ясно отчитам големите постижения и смятам, че България би трябвало наистина да се гордее със своите творци, защото с всяка година израстваме все по-високо.

В тази връзка Българският културен институт в Рим подготвя, съвместно с Къщата-музей „П. Владигеров“ в София, концерт, посветен на 120-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров, наричан „патриарх на българската музика“. Събитието ще бъде на 5 юли, когато публиката ще се наслади на изпълненията на живеещия в Италия български пианист Иван Дончев. През август курсистки от Студиата по оперно пеене, която всяка година се провежда в завещания на българската държава дом на Борис Христов в Рим, ще вземат участие в програмата на „Римско лято“. През есента с различни културни събития ще бъдат отбелязани 140 години дипломатически отношения между България и Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна