Eмисия новини
от 19.00 часа

Искане за вето върху Закона за защита от шума беше внесено в президентството

| обновено на 27.06.19 в 16:14
Представители на Българската асоциация на заведенията внесоха писмо до президента с искане да бъде наложено вето върху Закона за шума.
Снимка: БГНЕС

Представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) внесоха днес искане до президента за налагане на вето на Закона за защита от шума. Причината за масовото недоволство е новият закон, с който се регулира работното време на увеселителните места по Черноморието и в останалите градове у нас. Според него те трябва да затварят в 22.30 часа. 

За да подкрепят искането за вето, пред сградата на "Дондуков" 2 се събраха 100-150 души, предимно млади хора. С тениски „Няма да сме тихи“ от Българската асоциация на заведенията и техни поддръжници организираха тих протест с искане за райониране на населените места и в определени зони да има озвучаване в определени зони до по-късно през нощта до малко след полунощ.

Ако останат настоящите текстове в Закона за защита от шума, с които се забранява озвучаването след 22.30 ч., редица бизнеси ще се окажат пред фалит, заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов: „Това е последната институция, която може да ползваме и да се възползваме от нея. Ако президентът уважи нашата молба и го внесе, се надяваме народните представители да преразгледат, пак казвам, да преразгледат определени текстове. Бизнесът не е против Закона за шума, просто този закон в този си вариант е невъзможен за спазване“.

Младите хора, които са се събрали пред сградата на „Дондуков“ 2 пред фонтана, заявиха, че не протестират, а всъщност подкрепят асоциацията и ще останат тук, докато преценят, че е необходимо.

Настояването за президентско вето върху последните поправки в Закона за шума от страна на Българската асоциация на заведенията се основава на лъжа и некоректно тълкуване на закона. Това коментира по-рано днес пред журналисти в парламента Валери Симеонов, който е инициатор на промените миналата година в качеството му на вицепремиер:

"Те създават обществено мнение на базата на една огромна лъжа – че заведенията можело да работят до 22.30 ч., но новият закон това определял. След това трябвало да бъдат затворени и нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпроса за озвучаването и то трябва да бъде забранено, съгласно новия закон от 23.00 до 8.00 часа. Ние не забраняваме работата на заведенията".

Министър Николина Ангелкова коментира в Пловдив, че щом е приет, законът трябва да се спазва. Тя припомни, че позицията на министерството е била ясна още по време на общественото обсъждане и винаги са подкрепяли позицията на бранша да има по-специален статут на националните курорти.

Репортажите на Виолета Ашикова и Марта Младенова можете да чуете от звуковите файлове.

Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43