Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосифов, Салпаров и Ники Николов се завръщат в националния за Лигата на нациите в Пловдив

Снимка: БФВ

Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Николай Николов се включват в националния ни отбор по волейбол за предстоящите мачове от турнира Лига на нациите в Пловдив, съобщи селекционерътна тима Силвано Пранди.

Наставникът очаква сериозна подкрепа от привържениците в надпреварата, в която България ще играе срещу САЩ, Иран и Сърбия.

„Това са много важни за нас играчи, чието участие е от особено значение и с оглед на олимпийската квалификация, тъй като, в общи линии, това ще бъде съставът, който ще трябва да я изнесе. Някои от младите играчи също се включиха добре и очаквам да се получи добра сплав между тях и опитните състезатели. Искам нашият отбор да повиши нивото си на игра в последния турнир от груповата фаза на Лигата на нациите. За първи път ще имам възможност да се срещна с пловдивската публика, но познавайки българските фенове, съм убеден, че ще ни окажат добра подкрепа. За първи път съм в Пловдив, но знам за този прекрасен град от 20 години, тъй като моят бивш играч Венци Симеонов, който е от тук, ми е разказвал много за него. Сега имах възможност с очите си да затвърдя положителната информация, която имах“, заяви Силвано Пранди.

Легендарният наставник на Сърбия Никола Гърбич обяви, че в България се чувства почти като у дома си.

„Винаги е страхотно да бъдем при нашите приятели от България. Чувстваме се почти като у дома. Миналата година имахме страхотни преживявания в страната ви. Записахме добри резултати на турнира от Лигата на нациите в София, както и в групите на Световното първенство във Варна, така че България винаги дава страхотни спомени за нашия отбор. Надявам се да натрупаме такива и от Пловдив. Залата също много ми хареса. За първи път ще имам мач в Колодрум, което ще е интересно преживяване и очаквам прекрасна атмосфера от българските фенове“, каза Гърбич и допълни, че основен приоритет за отбора му е олимпийската квалификация.

Треньорът на САЩ Робърт Нилсън, който води отбора на турнира в България вместо Джон Спероу, също обяви, че очаква пълна зала и добра атмосфера по трибуните.

„Страхотно е да играем в Пловдив. Очакваме невероятна атмосфера и много фенове, които да подкрепят българския отбор. Именно заради това първият мач с България ще бъде особено вълнуващ. Ние обаче сме тук да влезем в битка още от първата точка, след което да продължим с втората и така до края. Нашата цел е да се борим и да търсим победата, стартирайки от самото начало. Пътувахме много по време на лигата. Тук отборът ни е изграден от млади състезатели, за които това ще бъде хубав опит да се изправят срещу толкова сериозни тимове. Лично за мен турнирът в Пловдив също е страхотна възможност, тъй като е моето първо международно състезание като старши треньор на националния отбор. Наша цел е да се подготвим максимално добре за финалите в САЩ“, заяви Нилсън.

С 10 победи до момента Иран е на второ място във временното класиране на Лигата и се очаква в Пловдив да узакони участието си във финалната шестица.

„Досега Иран не имал много възможности да се класира за финалната шестица, така че за нас е важно да запазим мястото си за финалите чрез резултатите си в Пловдив и да играем в Чикаго, без значение точно колко победи ще постигнем в Пловдив. Всички мачове са важни за нас, защото България, Сърбия и САЩ са много силни отбори. Всичко обаче е в нашите ръце и ние ще се борим за победи в Пловдив. На последното световно първенство в България и Италия играхме два пъти един срещу друг във Варна и София и си разменихме по една победа. Очаквам труден мач и сега, защото вие сте с първия си състав и ще играете пред собствена публика. За първи път съм в Пловдив и това е ново преживяване за мен. Но и от периода ми в сръбския национален отбор знам, че България е добър отбор, срещу който се играе трудно. Сега в състава е и Цветан Соколов, което е допълнителен плюс за вас“, заяви наставникът на Иран Игор Колакович, който обърна специално внимание на мача срещу България.

Програма на мачовете от Група 19 в Пловдив:

28 юни, петък

17,00 Иран - Сърбия

20,40 България - САЩ

29 юни, събота

17,00 САЩ - Сърбия

20,40 България - Иран

30 юни, неделя

17,00 Иран - САЩ

20,40 България - Сърбия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна