Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция започва сондажи за газ край остров Крит

Снимка: en.wikipedia.org

Гърция влиза в геополитическата игра със сондажи за газ до остров Крит. Правителството подписа договор с водещи световни фирми - американския петролен гигант ExxonMobil, френската ТОТАЛ и гръцката ЕЛПЕ.

Предварителни проучвания дават индикация за мащабни залежи и в Йонийско море.

Първоначални проучвания до остров Крит показват, че съществуват залежи на нефт и газ, които са по-богати от разработваните до Кипър. Днес в Атина правителството подписа договор за проучване и сондажи с трите фирми, които вече работят до Кипър и са водещи световни фирми.

Премиерът Алексис Ципрас е убеден, че сондажите до остров Крит ще превърнат Гърция в енергийна сила на Балканите.

„Днес Гърция прави голяма и решителна крачка към целта да използва природните си залежи. Гърция, която вече е с позиции на важен енергиен център в района на Източното Средиземноморие и на Балканите, започва да реализира стратегическата си цел - да се превърне в страна, източник  на енергия“, каза той.

Вече има изграден тристранен съюз между Кипър ,Гърция и Израел за съвместна експлоатация на природните залежи в Егейско море.За да се осъществи този мащабен проект е необходима сигурност в района.Ципрас отново предупреди Турция за спазване на международното право и да се прекратят претенциите към кипърската икономическа зона,както и към гръцката.

До една година Гърция подписва договор и за сондажи в Йонийско море до островите Кефалония и Лефкада, където предварителните проучвания показват залежи с високо съдържание на природен газ.

„Гърция влиза в геополитическата игра с активната подкрепа на Евросъюза и Вашингтон“ ,отбелязват медиите в Атина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна