Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Племето денка в Южен Судан измерва богатството си с броя на кравите

Албена Джоунс, президент на Международния Женски клуб, и Славена Илиева (от ляво на дясно)

В Деня на Африка ежегодно се отбелязва основаването на Африканския съюз, създаден през 1963 година. Денят на Африка освен на континента се празнува и в много страни по света на 25 май. 

Тази година събитието у нас се отбелязва на 29 юни.

Албена Джоунс, президент на Международния Женски клуб и бизнес предприемач, припомни, че на 9 юли 2011 година е постигнато споразумение северната и южната част на Судан да се разделят. Албена Джоунс е родена в Южен Судан.

„Хората на Южен Судан наистина са уморени. Първо 22 години гражданска война на религиозна основа, след това 5 години гражданска война, която е на вътрешна основа. И хората наистина искат мир. Има 60 различни етнически групи в Южен Судан и впоследствие на всички тези конфликти имаме 50 хиляди убити. 4 милиона души остават без домове“.

„За съжаление, повечето хора живеят в мизерия, жените са много пренебрегнати, образованието е голям проблем. Има социално разслоение и разделение. Южен Судан е много красива страна с изключително богата флора и фауна. В Севера имаме пустинята Сахара, пясък, прах. Тук имаме една зеленина, един пълен контраст, плодородна, черноземна почва. Каквото посадиш, всичко пораства. Южно суданците се занимават много с добитък, особено племето денка, това е техният главен отрасъл. Всички имат крави, огромни стада крави. Колкото повече крави имаш, толкова си по-богат“.

В големия град животът е по-познат на нас, но в отдалечените точки в по-малките села все още живеят в колиби, които са направени от кал и покривът е направен от слама, разказа още Албена Джоунс. 

„Децата за съжаление няма къде да учат. Те учат под сенките на дебели кедрови дървета и седят на земята. В столицата Джуба, естествено, има училища, университети, административни сгради, жилищни сгради, но по-голямата част от страната за съжаление е в този контраст“.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна