Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Стамова и Илия Добрев, умерено и напевно

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

През 1958 г. Модерато кантабиле изкачва Маргьорит Дюрас на върха на световната слава. Продадени са около половин милион екземпляри от романа. Две години по-късно е филмиран от Питър Брук с участието на Жана Моро и Жан-Пол Белмондо. На кинофестивала в Кан през 1960 Жана Моро получава наградата за най-добра актриса.

Заглавието на романа Moderato Cantabile е музикален термин за темпо, който в буквален превод означа умерено и напевно. Терминът умерено и напевно се свързва с  една сонатина на Антон Диабели.

Радиоверсията на романа, която ще чуете в неделя от 16.00, използва превода, драматизацията и е режисирана от Ребека Арсениева през 1991 г.

В постановката участват Нина Стамова, Илия Добрев, Луна Давидова, Мирослава Стоянова и Мариана Аламанчева. Нина Стамова и Илия Добрев, изпълняващи ролите на Ан и Шовен, двамата главни герои на романа, превръщат цялото аудио в уникален радиофилм, в който с лекота и изящество се сблъскват и преливат нюанси на психологически състояния, следвайки стремителното сюжетно  течение на романа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени