Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев видя „скрит разход от 1 милиард“ в сделката за Ф-16

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

В сделката за изтребителите Ф-16, предложена от американската страна, е заложен „скрит разход от 1 милиард“, предупреди президентът Румен Радев в интервю за Българската национална телевизия.

По думите му самолетите се предлагат без необходимото оборудване и въоръжение. Поддръжката им също е под въпрос.

Американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за „Граф Игнатиево“ ще бъдат изцяло за сметка на България.

В този си вид предложението „обслужва политици, които търсят легитимация пред чужда държава“, каза още президентът.

Според офертата, изпратена този месец от САЩ, България трябва да плати 2,2 милиарда лева за осем Ф-16, което ще наложи актуализация на бюджета, съобщи преди седмица премиерът Бойко Борисов. По думите на военния министър Красимир Каракачанов финалните преговори за изтребителите трябва да започнат тази седмица. Финансовото министерство вече емитира вътрешен дълг от 300 милиона лева, за да подплати евентуалната сделка.

Президентът Румен Радев каза още в интервюто, че съвместната комисия от български и северномакедонски историци „не може да спре кражбата на българска история“.

Той приветства признанието на македонския си колега Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е обявявал за българин, но подчерта, че „времето на думите и обещанията“ е изтекло.

Държавният глава посочи, че е необходимо българската страна да наложи „ясни критерии“ за Северна Македония в процеса на присъединяването ѝ към ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени