Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Андрей Новаков ще е българският представител в Транспортната комисия на новия ЕП

2
Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

В транспортната комисия на новия Европейски парламент ще има български представител и това е евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. Това заяви в ефира на предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" друг представител на българската делегация в Европарламента - Емил Радев, който припомни:

"Пакетът „Мобилност“ ще започне да се гледа най-вероятно от самото начало на стартирането на новия ЕП и това е непосредствена опасност за интересите на българските транспортни дружества и българския транспортен бизнес. Видяхме какво се случи в предходния мандат – горе-долу две години се борихме по пакета, загубихме позиция в последните дни, за съжаление, с неявяването на няколко български евродепутата".

За да има силна позиция в България в ЕП, е нужно пълно обединение на усилията на всички 17 представители на страната ни, каза той:

"Винаги, обаче, когато позицията ни не е единна, това се използва от нашите опоненти и много по-трудно постигаме целите си, така че първо и най-важно е българската делегация наистина да бъде водена от интереса на България, а не от тясно партийните интереси".

Заради новия състав на Европарламента ще са необходими много по-големи дипломатически усилия, за да бъдат защитени целите на страната ни, допълни Радев: 

"Делегацията ГЕРБ / ЕНП е съставена от опитни представители в Европейския парламент. Много добре знаем процесите и правилата на водене на тези преговори. Има много важни теми за България като "Шенген", падане на мониторинга, договаряне на повече средства за кохезионна политика". Всички тези теми сме ги отработили. Знаем какви са подводните капани и смятам, че достойно можем да защитим интереса на България по всички тези важни теми. Наистина ще са нужни много по-големи усилия, защото вече мнозинството в ЕП няма да е между две големи политически сили, а между 3-4, така че ще е много по-трудно намирането на консенсус, но трябва да работим по-упорито".

На извънредното заседание на Европейския съвет днес ще се вземат решения, свързани с най-важните европейски постове. Очаква се още днес да бъде избран новият председател на Европейската комисия, заяви евродепутатът: 

"Във вторник най-късно трябва да се подадат кандидатурите за председател на Европейския парламент, а в сряда ще се извърши самото гласуване на председател и неговите заместници, така че този Съвет е много важен, защото не остана, на практика, време да се договори всичко. Предполагам че до късно през нощта ще се вземат много важни за целия ЕС решения, които ще предопределят и бъдещите мнозинства в ЕП".

Интервюто с Емил Радев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна